Volledig scherm
Het nieuwe appartementencomplex Noorderlicht aan de Oudenoord. © Ramon Mosterd

Stad groeit sneller dan verwacht

Het aantal inwoners van Utrecht groeit veel sneller dan gedacht. In 2028 telt de stad naar verwachting 400.000 inwoners. Dat is vier jaar eerder dan gedacht.

Quote

In 2040 telt Utrecht een kwart meer inwoners dan begin dit jaar het geval was

Bevolkingsprognose 2016

De aanwas blijkt uit de gisteren gepubliceerde bevolkingsprognose 2016 van de gemeente Utrecht. Die laat een veel snellere bevolkingsgroei zien dan waarmee vorig jaar nog rekening werd gehouden.

De grootste groei zit in de komende vijf jaar, waarin er naar verwachting ruim 32.000 Utrechters bijkomen. Daarna vlakt de groei af en telt de stad in 2028 400.000 inwoners. Aan het einde van de prognosetermijn, in 2040, wonen er zelfs 425.000 mensen in Utrecht. Dat zijn er precies een kwart meer dan nu.

Aantrekkingskracht
De aantrekkingskracht van steden - en Utrecht in het bijzonder - is groter dan gedacht. Zelf draagt de stad hier ook aan bij door extra woningbouwplannen te ontwikkelen. Nu Leidsche Rijn volgebouwd raakt, zoekt Utrecht vooral naar bouwlocaties binnen de stad. Voorbeelden hiervan zijn het Beurskwartier in het Stationsgebied, het gebied rond de Jaarbeurs en de Merwedekanaalzone.

In de periode toto 2040 verwacht Utrecht zo'n 41.000 nieuwe woningen te bouwen, waarvan de wijk Zuidwest 9 (onder meer Kanaleneiland) goed is voor een kwart van het totaal. De wijk Zuidwest groeit van ruim 37.000 naar bijna 56.000 zielen in 2040 en telt daarmee in de stad de meeste inwoners. Utrecht Noordwest (onder meer Zuilen) en Leidsche Rijn volgen met elk ruim 50.000 inwoners.

65-plussers
Hoewel Utrecht met haar studentenpopulatie een jeugdige stad is, groeit het aantal 65-plussers tot 2040 het sterkst, met 68 procent van ruim 34.000 naar van 58.000. Zij vormen dan ruim dertien procent van de bevolking. Landelijk is dat overigens meer dan een kwart.

Ook het aantal tieners neemt meer dan gemiddeld toe, met zo'n 35 procent tot 2040. De sterkste toename van het aantal 12 tot 17-jarigen is in de komende tien jaar. Het aantal kinderen (0- 3 jaar) groeit met 18 procent het minst.

  1. Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?

    Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?

    De weersverwachtingen zijn niet al te best, maar carnaval gaat door. Vandaag wordt het feest groots ingeluid met de Grote Optocht van IJsselstein; tijdens carnaval omgedoopt tot Apestad. Vanaf 12.30 uur trekt een stoet van tientallen loopgroepen en praalwagens door de straten van IJsselstein. De route loopt vanaf de Ruimtevaartbaan, Touwlaan en Overtoom naar de binnenstad. Het thema van het 68ste IJsselsteinse carnaval is In Harmonie. Ook in Cothen, Driebergen, Wijk bij Duurstede en Soest wordt carnaval vandaag uitbundig gevierd met optochten. Klik hier voor alle optochten en tijden in de provincie Utrecht.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht