In de bus bij buschauffeur Rob Philippen.
Volledig scherm
In de bus bij buschauffeur Rob Philippen. © Angeliek de Jonge

Stadsbelang Utrecht schrikt van oproep buschauffeurs aan roekeloze fietsers

videoCommissieraadslid Kenneth de Boer van Stadsbelang Utrecht is zo ‘geschrokken’ van de reportage in de bus op deze site, dat hij een campagne wil over veilig fietsen. In het verslag doen buschauffeurs een oproep aan fietsers, om alsjeblieft goed op te passen in het verkeer. Maar hij schrok vooral ook van het aantal keer, acht keer per dag, dat ongelukken maar nét voorkomen werden.

Hij gaat hier dan ook vragen over stellen aan de wethouder, in het vragenuur komende donderdag. ,,De stad verdicht. Er komen steeds meer autoluwe zones, waardoor meer mensen de fiets pakken of gebruik maken van het openbaar vervoer. En daar komen de nodige risico's bij kijken.”

Onveilige fietsers

De Boer zegt zich vooral zorgen te maken over het steeds gevaarlijker wordende gedrag van fietsers. ,,Ze negeren de regels, steken hun hand niet uit of steken over als dat eigenlijk al niet meer kan”, zegt De Boer. ,,Het lijkt alsof mensen de regels niet kennen, of ze vergeten zijn.”

Stadsbelang wil mensen daarom met een campagne bewuster maken van het belang van veilig fietsen. ,,Samen met de ANWB en de Fietsersbond zou de gemeente een campagne kunnen starten om fietsers bewust te maken van de gevaren.” De partij wil dat de wethouder onderzoekt of zo'n campagne er ook echt kan komen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht