Volledig scherm
Het interieur van de voormalige synagoge aan de Bakkerstraat in Vianen zou zonder toestemming zijn gesloopt. © William Hoogteyling

Stadsherstel Vianen: ‘Gemeente zat te slapen bij toezicht op sloop oude synagoge’

De werkgroep Stadsherstel Vianen is verbijsterd over de sloop eerder dit jaar van het interieur van de monumentale synagoge aan de Bakkerstraat in Vianen. Volgens voorzitter Arie Verlaan heeft de gemeente in zijn rol van als toezichthouder ‘zitten slapen’.

Oude kerkbanken, een houten vloer en plavuizen werden uit het pand gesloopt zonder dat de Erfgoedcommissie of Bouw- en Woningtoezicht een oogje in het zeil hielden, zo stelt de werkgroep. Deze is bij het vormen van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden opgericht om zich sterk te maken voor het behoud van beeldbepalende en voor Vianen waardevolle panden en monumenten.

Het gebouw was als synagoge al meer dan honderd jaar niet meer in gebruik, maar het interieur bevatte nog verschillende elementen uit die tijd. Tot vorig jaar was het pand in eigendom van de Stichting Nederlands Hervormd Comité en werden er nog kerkdiensten gehouden. Daarna wisselde het gebouw van eigenaar.

Volgens Verlaan zijn er door de toenmalige gemeente Vianen wel afspraken gemaakt over toezicht op de geplande bouwwerkzaamheden, maar zijn die niet nageleefd. ,,Toen in mei van dit jaar het puin in de containers werd gestort, heb ik onmiddellijk aan de bel getrokken bij de gemeente met het verzoek de werkzaamheden stil te laten leggen. Dat is niet gebeurd. Ook daarover hebben we een brief gestuurd naar de gemeente. We hebben nadien een ambtelijk schrijven gehad, waarin werd toegegeven dat het inderdaad was misgegaan. Dat is voor ons echter niet voldoende: wij willen een reactie van burgemeester en wethouders. Namelijk dat zoiets niet nog eens mag gebeuren. En we willen ook dat wordt hersteld wat er nog kan worden hersteld.’’

Schriftelijke vragen

De CDA-fractie in de gemeenteraad van Vijfheerenlanden heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld over de kwestie. Raadslid Bram Schoonhoven wil onder meer weten waaruit het toezicht precies heeft bestaan en waarom er niet tijdig is ingegrepen om ‘verdere verstoring’ te vermijden. Hij vraagt ook welke mogelijkheden er eventueel zijn om het pand weer in ere te herstellen. 

Volgens de gemeente Vijfheerenlanden zijn er onder de vlag van de gemeente Vianen fouten gemaakt, die ‘helaas hun doorwerking hebben in het heden’. De gemeente heeft laten weten er alles aan te zullen doen herhaling te voorkomen. Dat meldde een woordvoerder eerder deze week in een huis-aan-huisblad.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht