Het Stadsplein in Nieuwegein is veranderd in een filmlocatie.
Volledig scherm
Het Stadsplein in Nieuwegein is veranderd in een filmlocatie. © William Hoogteyling

Stadshuis in Nieuwegein even omgetoverd tot echte filmset

Een onverwacht beeld op het Stadsplein in Nieuwegein. Hier staat vandaag en morgen een aantal satelliet-tv-wagens van de Belgische televisie opgesteld. Tegen de achtergrond van het Nieuwegeinse Stadshuis vinden filmopnames plaats van de Vlaamse bioscoopfilm Red Sandra.

In het Atrium is het een komen en gaan van productiemensen, acteurs en actrices, camera- en geluidsmensen. In het kantoor beneden, dat voorheen dienstdeed als kantoor voor Geynwijs Nieuwegein, zitten nu een kleedkamer en de dames van de make-up. Tussen het licht en de camera’s door lopen de gemeenteambtenaren gewoon naar hun werk op een van de verdiepingen.

Regisseur Jan Verheyen neemt vlak voor de eerste opnames even de tijd om uit te leggen waarom juist voor Nieuwegein is gekozen als een van de locaties in zijn nieuwe film. “De film gaat over een vader die tegen de farma-industrie strijdt”, legt hij uit. “De film speelt zich af in vier landen, maar om praktische en budgettaire redenen nemen we niet alle scènes in de verschillende landen op. We zochten dus een locatie buiten België met een bijzonder architectonisch en imponerend ontwerp. Dat vonden we in Nieuwegein. De mensen zijn hier bijzonder vriendelijk en behulpzaam. Daarom konden we in dit pand ook makkelijk terecht.”

Kantoorscènes 

Het Stadshuis in Nieuwegein wordt in de film omgetoverd tot het hoofdkantoor van de Britse farmagigant Shadler. Dit is een fictief bedrijf dat op verschillende momenten in de media verschijnt. Op het Stadsplein staan dan ook verschillende tv-wagens opgesteld die dienen als achtergrond voor de buitenscènes. Verheijen: “Vanavond zijn we in het Stadshuis bezig met kantoorscènes die we in de glazen kantoren draaien. Morgen nemen we vooral nog scènes in het Atrium beneden op. De opnames gaan voorspoedig, want we kunnen hier goed werken.”

De productie spotte nog drie andere gebouwen in Nederland als locatie. Die vielen af vanwege praktische redenen. Behalve in Nieuwegein vinden de komende weken ook opnames plaats in Rotterdam, Kopenhagen, Londen en Dover. De eyeworks-film Red Sandra is vanaf oktober 2020 te zien in de bioscoop.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht