Volledig scherm
Stadslandbouw, zoals hier in Rotterdam, zou in Nieuwegein niet rendabel zijn. © Arie Kievit

Stadslandbouw in en op lege kantoren levert te weinig op

Er komt in Nieuwegein geen grootschalige stadslandbouw in en op bestaande kantoorgebouwen om leegstand terug te dringen. Dat heeft de gemeente besloten na onderzoek hiernaar door Wageningen Universiteit. De kosten zijn te hoog.

In Nieuwegein staat een kwart van de kantoorruimte leeg, meer dan het landelijke gemiddelde. Maar de kosten in de huidige markt van energie, gebouwen en installaties wegen gewoonweg niet op tegen de opbrengsten van de gewassen.

Wageningen Universiteit deed er in opdracht van de provincie Utrecht uitgebreid onderzoek naar en de uitkomsten liegen er niet om. ,,Teelt in de huidige markt en stand van techniek levert geen substantiële bijdrage aan het terugdringen van de kantorenleegstand," aldus de onderzoekers in Wageningen.

Kleinere locaties
Wel zien ze kansen op kleinere locaties. En dat is ook waar raadslid Guido Bamberg van de PvdA nu zijn zinnen op zet. ,,Zo zijn er kleine projecten mogelijk met afval van koffieprut of met champignonskweek. Bijvoorbeeld in en rond het Stadshuis. Maar ik snap de beslissing rond een grootschalige aanpak."

De partij komt voor de Dag van de Stadslandbouw op 6 juni met plannen op dit gebied, want de PvdA ziet kansen voor milieu en duurzaamheid met stadslandbouw. Het hoopt op meer lokale initiatieven.

Pionieren
Stadslandbouw bevindt zich in Nederland nog in een fase van pionieren. Amsterdam en Rotterdam kennen voorbeelden met het telen van paddenstoelen. Dit gebeurt in een oud Rotterdams zwembad en op Kantoor Zuidpark in Amsterdam. Het is niet bekend of de initiatieven op langere termijn economisch rendabel zijn. De meeste gemeenten hebben duurzame redenen om initiatieven te starten met stadslandbouw.

De gemeente vertrouwt op initiatiefnemers om op kleinere schaal te komen met ideeën voor stadslandbouw.

Overigens gooit de gemeente hoge ogen met een experiment om kantoren om te bouwen naar starterwoningen. Zo zijn in de Nieuwegeinse wijk Merwestein drie jaar geleden al een aantal kantoren met succes getransformeerd.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht