Volledig scherm
Werk aan de stadsverwarming © Marco de Swart

Stadsverwarming is 'uit'

Net als de gemeenteraad willen ook de ontwikkelaars van nog te bouwen huizen in Leidsche Rijn het liefst van stadsverwarming af. Nu Eneco het milieurendement hiervan heeft afgewaardeerd, zijn ze op zoek naar andere manieren om hun woningen duurzaam te verwarmen.

Quote

Wij denken dat dat niet gaat lukken met het afgewaardeerde rendement van Eneco

Paula Sangers

Ovast en corporatie Bo-Ex ontwikkelen samen Rijnvliet. Met ruim 1100 woningen een van de grootste wijken die nog in het nieuwe stadsdeel gebouwd gaat worden. Beide onderzoeken serieus of ze stadsverwarming kunnen vervangen door de woningen voor 100 procent aan te sluiten op elektriciteit. In dat geval krijgen de toekomstige bewoners te maken met warmtepompen in plaats van stadsverwarming.

Voor Ovast, met bijna 1000 huizen de grootste bouwer in Rijnvliet, zou dat betekenen dat die onder het contract met Eneco uit moet. Dat lijkt een kwestie van tijd. De politiek wil op 14 april tijdens de raadsvergadering via een motie een einde maken aan de aansluitplicht op stadsverwarming in Leidsche Rijn.

Energieneutraal
Bo-Ex zet in Rijnvliet 250 sociale huurwoningen neer. Een klein deel daarvan, 26 huizen, moeten volgens afspraak met de gemeente energieneutraal worden. ,,Wij denken dat dat niet gaat lukken met het afgewaardeerde rendement van Eneco,'' zegt projectmanager Paula Sangers.

De corporatie is druk doende alle scenario's - en met name ook de financiële consequenties - op een rijtje te zetten, voordat ze definitief besluit over te stappen op elektriciteit, aldus Sangers. Na de zomer denkt Bo-Ex meer te weten.

Volledig scherm
Wim Oostveen © Marnix Schmidt

Voor Ovast-directeur en raadslid Wim Oostveen geldt hetzelfde. Ook hij wil eerste alle kosten in beeld hebben, voor hij een besluit neemt. ,,Een aansluiting op stadsverwarming kost mij 4000 euro per woning. Hier komen nog 2000 euro extra bij voor maatregelen die ik moet nemen vanwege het afgewaardeerde rendement van Eneco. Een woning 100 procent op elektriciteit aansluiten zou 12.000 euro kosten, is mij verteld. Dat betekent dus 6000 euro per huis duurder dan op stadsverwarming. Dit moet de koper betalen. Dit geld verdient hij dan wel weer in drie jaar terug.''

Waterpompen
Complicerende factor is het feit dat Rijnvliet in een archeologisch waardevol gebied ligt, aldus Oostveen. Hier mag niet te diep in de grond gegraven worden. Dat is wel nodig als hij overstapt op elektriciteit, want dan moet hij waterpompen aanleggen.

Voor 1 juli moet Oostveen weten wat hij doet. Vanaf dat moment wordt het eerste deel van Rijnvliet bouwrijp gemaakt. In september wil hij de eerste woningen in de verkoop doen. De bouw hiervan begint ongeveer over een jaar.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht