Stakende leraren staan vijf minuten ‘bevroren’ op Stationsplein: ‘Maar volgende keer hardere actie!’

VideoEen indrukwekkende menigte van zo’n 1500 stakende leraren deed vanmiddag een ‘freezing flashmob’ op het Stationsplein op Utrecht Centraal. Door vijf minuten letterlijk stil te staan, willen zij duidelijk maken dat het onderwijs  in Nederland staakt. 

,,Het salaris staat stil. De ontwikkeling van het onderwijs staat stil. Kinderen staan daardoor stil. En dus is het vijf over twaalf voor de leraren. Daar willen wij hier vanmiddag - om 12:05 - met een grote groep de aandacht op vestigen.” Initiatiefneemster van de actie, Dorien König, zelf juf op de Montessorischool in Rhenen, vertelt vurig over het protest.

Daarbij wordt ze bijgestaan door honderden andere juffen en meesters uit heel de provincie. Maar ook al zijn ze met velen, het is niet te vergelijken met kwade boeren op het Malieveld. Het protest is rustig, vreedzaam. Misschien wel iets té vreedzaam, zo stelt een groepje juffen van basisschool De Morgenster die speciaal uit Geldermalsen naar Utrecht zijn gekomen.

Pleasen

,,We zijn hier, want we moeten toch iets doen, maar eigenlijk moeten we gewoon een week dicht en het heel kort van tevoren aankondigen. Want je moet wel onrust stoken en dat doen we nu niet zo erg.” De dames denken dat ze in het onderwijs wel eens te lief kunnen zijn. Dat ze iedereen willen pleasen. ,,Dat is ook iets van het onderwijs, hè. Je schuift jezelf snel opzij. Maar dat kan ook een valkuil zijn. Wat ons betreft is de volgende actie een hardere actie! Zodat er echt problemen ontstaan.”

Docent Duits Rick Heuvelmans denkt dat juist een actie als deze goed werkt. ,,We kunnen ook met z’n allen naar het Malieveld gaan, maar ik denk dat het juist indruk maakt als we op meerdere plekken in Nederland op een positieve manier van ons laten horen.”

Ouders

Met opnieuw een landelijke staking, lijkt het begrip van ouders af te nemen. De Utrechtse stakers beweren daar echter maar weinig van te merken. En dan nog, stelt Brigit Slegers, juf op basisschool De Kleine Dichter, ouders willen toch ook het beste voor hun kind. ,,Dat dan een keer de school dicht is, lijkt mij niet zo’n groot probleem. Dat kinderen naar huis worden gestuurd omdat er een lerarentekort is, dat is echt een probleem.”

Rens (8) en Seppe (8) van basisschool de Drie Koningen in De Meern zijn vandaag met hun stakende moeders meegekomen. Ze vinden het stiekem best leuk dat ze vandaag vrij zijn, maar zeggen ook goed te snappen wat staken is en waarom er gestaakt wordt. ,,Soms is de meester of juf er niet. Dan worden we opgedeeld in andere klassen. En dat is echt niet leuk!”

De tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
Flashmob tijdens de landelijke lerarenstaking voor het Centraal Station Utrecht. © Boas Photo

En dan is het vijf over twaalf. Zonder enige verdere aanwijzingen verstomt de menigte. Vijf minuten lang staat iedereen stil. Vanuit het stadskantoor worden door gemeentemedewerkers foto’s gemaakt van het tafereel, sommige haastige reizigers banen zich een weg door het levende schilderij, anderen kijken verbaasd toe. Het publiek lijkt begripvol, alhoewel een enkele voorbijganger moppert: ,,Hebben ze niks beters te doen?”

Na vijf minuten klinkt getoeter. Het moment is voorbij. De leraren klappen en joelen. Een groepje leraren van de Vrije School zingt een protestlied terwijl het plein snel leegstroomt. De leraren gaan thuis verder staken.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht