Volledig scherm
© Sem van der Wal

Staking buschauffeurs raakt ook regio Utrecht

Buschauffeurs in het hele land leggen donderdag het werk neer. Dat heeft vakbond FNV vandaag laten weten, nog voordat een ultimatum van de bonden aan de werkgevers was verlopen. Dat betekent dat ook in Utrecht donderdag het openbaar vervoer in de regio deels plat komt te liggen.

De chauffeurs zijn boos over de hoge werkdruk, een gebrek aan scholing en de vergrijzing binnen de sector. Bovendien is het volgens de chauffeurs vaak onmogelijk om tussen de verschillende ritten door naar het toilet te kunnen gaan. De vervoersbedrijven die aan de staking meedoen, zijn Syntus, Connexxion, U-OV, Arriva, Qbuzz en EBS.

Busvervoerder U-OV liet eind december al weten rekening te houden met een staking. ,,Als de staking doorgaat is de reiziger er de dupe van en dat vinden wij heel vervelend. We zijn met de vakbonden in gesprek over de thema’s werkdruk, scholing en vergrijzing. Op al deze thema’s hebben wij constructief voorstellen gedaan. Het is in ieders belang dat het openbaar vervoer een aantrekkelijke sector is en blijft om in te werken.”

Het overleg tussen werkgevers en bonden over een nieuwe cao liep in november spaak. De vakorganisaties willen afspraken maken over met name een vermindering van de werkdruk van buschauffeurs, maar de vervoersbedrijven willen daar geen centrale regeling voor treffen.

,,Staken is voor niemand leuk", aldus FNV-onderhandelaar Paula Verhoef. ,,Maar de nood in het streekvervoer is letterlijk en figuurlijk heel hoog.'' Haar collega Sanne van der Meulen van CNV noemde het eerder al zinloos om weer met de werkgevers te gaan praten. ,,Concreet bieden zij niks",  zei zij.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht