Volledig scherm
Standbeeld Che Guevara. © Foto Ruud Voest

Standbeeld Che Guevara op Croeselaan in Utrecht blijft gewoon staan

Bij het omstreden beeld van Che Guevara op de Croeselaan in Utrecht komt een informatiebordje. Een oproep om het beeld te verwijderen, haalt het niet.

Over het standbeeld van Guevara ontstond dit voorjaar behoorlijk wat commotie. Het bronzen beeld van de Duitse kunstenaar Christian Jankowski is onderdeel van een nieuwe beeldentuin op de Croeselaan.  Velen twijfelden aan het publiekelijk eerbetoon voor Guevara. Zo zei de Utrechtse kunstenaar Pet van de Luijtgaarden dat hij de revolutionair niet vond passen bij Utrecht. In een poll op de site van ad.nl/utrecht stelde een ruime meerderheid dat het beeld niet thuishoort in Utrecht.

Rode verf

De controverse bereikte een climax toen het beeld van Guevara begin deze maand besmeurd werd met rode verf. De gemeente Utrecht liet toen al doorschemeren een informatiebordje te willen plaatsen.

Daar wordt nu dus gevolg aan gegeven. ‘We zullen een informatiebord bij het beeld plaatsen, om de intentie van de kunstenaar en de context waarin het beeld is ontstaan toe te lichten’, zo schrijft het stadsbestuur.

De PVV in de Utrechtse gemeenteraad had geëist dat het beeld van Guevara (in de ogen van de partij een ‘psychopathische moordenaar’)  zou worden weggehaald. Aan die oproep geeft het stadsbestuur geen gehoor.  ,,We zullen het kunstwerk niet verwijderen, omdat het om een beeltenis van een straatartiest gaat die Guevara probeert uit te beelden en omdat een veranderende perceptie van een kunstwerk niet direct aanleiding hoeft te zijn om een kunstwerk te verwijderen.’’

Volledig scherm
Op de Croeselaan zijn acht verschillende kunstwerken geplaatst, waaronder een levensgroot standbeeld van de revolutionair Che Guevara. De standbeelden zijn een creatie van Christian Jankowski. © Angeliek de Jonge

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht