Volledig scherm
Stapels bankbiljetten uit de hele wereld kwamen bij Trends binnen © AP/Wietske Visser

Stapels geld uit bedrog Utrechts bedrijf

Enveloppen met bankbiljetten uit de hele wereld tuimelden er uit de postzakken. Een Utrechts bedrijf bleek deze week bij een inval van politie en FIOD middelpunt van wereldwijde zwendel.

Quote

Als ik niets te doen had, vroegen ze of ik wilde helpen. Ongeloof­lijk wat er aan geld binnenkwam.

Oud-medewerker Trends Service in Kommunicatie

,,Er gebeurden rare dingen'', vertelt een oud-medewerker van het Utrechtse directmarketingbedrijf Trends Service in Kommunikatie. ,,Ik stond er niet van te kijken toen ik de beelden op televisie zag. In afgesloten kamers zaten tientallen mensen enveloppen met geld te openen. Dozen vol met enveloppen. De medewerkers haalden het geld eruit en registreerden de gegevens. Ik deed ander werk. Als ik niets te doen had, vroegen ze of ik wilde helpen. Ongelooflijk wat er aan geld binnenkwam. Stapels bankbiljetten. Vaak zaten er heel zielige brieven in die enveloppen. Van een man bijvoorbeeld wiens vrouw ernstig ziek was. In de envelop zat een bankbiljet van 20 dollar. Hij hoopte vurig dat hij een prijs zou winnen om uit de ellende te komen. Of van een arm echtpaar met problemen met hun kind. We moesten namen, adressen, leeftijden noteren. Heel frappant was dat er iedere dag een geldwagen kwam om al dat contante geld op te halen. Iedereen kon op zijn vingers natellen dat dit hartstikke illegaal was. En dat die mensen in de zeik werden genomen. Ik ben blij dat ik er ben weggegaan. Ik wilde er niks mee te maken hebben'', vertelt de oud-medewerker.

Brieven
Trends Service in Kommunikatie van de Langbroekse ondernemer Erik D. (54) aan de Utrechtse Zonnebaan (Lage Weide) is al bijna dertig jaar actief in de direct marketing, het verzenden van persoonsgerichte reclame. Naar nu blijkt verzorgde het bedrijf dus niet alleen mailings voor verzekeraar Centraal Beheer en tentenverhuurder Eurocamp, maar verzond het ook vele honderdduizenden persoonlijk ogende brieven aan veelal ouderen in onder meer de Verenigde Staten, Groot Brittannië, Zwitserland, Italië en Japan. Voor zover bekend zijn de brieven niet in Nederland verspreid.

Grote prijs

Volledig scherm
Het Utrechtse 'directmarketingbedrijf' Trends Service in Kommunicatie © AD

De ontvangers werd voorgespiegeld dat zij een grote prijs gewonnen hadden en een bedrag variërend van 20 to 45 euro moesten sturen naar een postbus in Nederland om die te kunnen incasseren. In de verschillende brieven worden circa 300 postbusnummers in Nederland genoemd.

Zes verdachte Nederlandse bedrijven zouden volgens het Openbaar Ministerie (OM) een groot deel van de postbussen beheren, leeghalen en de post verwerken. De FIOD doorzocht de afgelopen dagen twee vestigingen van Trends in Utrecht en Cothen en vier andere bedrijven in Amsterdam, Hoorn en Heerlen. Ook werd de woning van de Trendsdirecteur doorzocht.
De rechercheurs namen behalve administratie, duizenden enveloppen met daarin contant geld of cheques in beslag. In Utrecht werden pallets met honderdduizenden reeds gedrukte brieven gevonden en meegenomen. Er is daarnaast beslag gelegd op circa een half miljoen euro contant geld, cheques, horloges, kunst, auto's (waaronder een Porsche) en tegoeden op bankrekeningen.

Oplichting

Quote

Kennelijk was het meer dan ze verwacht­ten

Ondernemer uit de buurt

De betrokken bedrijven en hun bestuurders worden volgens het OM verdacht van oplichting. Overigens gaat justitie ervan uit dat de hoofdverdachten van de zwendel niet in Nederland zitten en het totale zwendelbedrag in de vele miljoenen loopt.

Het onderzoek begon een halfjaar geleden nadat de douane op Schiphol een lading verdachte brieven onderschepte. Ondernemers aan de Zonnebaan waren er afgelopen woensdag getuige van dat de politie en FIOD bij Trends binnenvielen. ,,Ze hebben eerst twee vrachtwagens van de politie volgeladen met spullen. Daarna kwam er nog een derde. Kennelijk was het meer dan ze verwachtten'', vertelt een van de buren.

Beslag
Bij Trends wil niemand reageren, noch bij de vestiging aan de Utrechtse Zonnebaan, noch bij de vestiging aan Wijksloterweg in Cothen. Na een verzoek daartoe gaan de lamellen dicht en de rolgordijnen naar beneden. Directeur Erik D. was niet bereikbaar voor een reactie. Gelijktijdig met de actie van de FIOD heeft the Department of Justice (DoJ) in de Verenigde Staten namens honderdduizenden slachtoffers een civiele klacht ingediend tegen twee van de verdachte bedrijven en een bestuurder in Nederland. In juni zal de FIOD alle binnenkomende post van de circa 300 postbussen in beslag nemen. De DoJ wil ook U.S.Post alle post naar de betrokken Nederlandse postbussen laten onderscheppen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht