Station definitief losgekoppeld van Hoog Catharijne

VideoHet Centraal Station en Hoog Catharijne zijn niet langer met elkaar verbonden. Vanavond gaan de deuren van de ‘patatstraat’ definitief op slot. Het loopje naar de stad gaat nu onder het nieuwe bollendak door.

Het dak, door lezers van deze website inmiddels omgedoopt tot Hardebollendak, is vanmiddag officieel geopend. Het vormt de overkapping van het nieuwe Stationsplein. Dat sinds vandaag de verbinding vormt tussen het Centraal Station en de rest van de stad. 

Op het Stationsplein is het bijna niet meer voor te stellen dat op dezelfde plek tot enkele jaren geleden bussen en de trams reden. Ook herinnert niets meer aan het oude taxiplatform. De Utrechtse wethouder Victor Everhardt (D66) is blij met het nieuwe plein. ,,Het is groot en breed en geeft een nieuw ruimtelijk effect.” En, verwijzend naar het ‘Hardebollendak’: ,,Er staat opnieuw iets iconisch.”

Grote stad
Ook voorbijgangers zijn enthousiast over de bollen. ,,Echt heel mooi en bijzonder,'' zegt recruiter Sophie Salverda, die even een kijkje komt nemen. Ze krijgt bijval van haar collega Rajco Ludolph. ,,Utrecht wordt steeds mooier. Het krijgt nu steeds meer de status van een grote stad.’’

Quote

Utrecht wordt steeds mooier. Het krijgt nu steeds meer de status van een grote stad

Rajco Ludolph

Omwonende Saskia van Dam lijkt bijna te schrikken als ze hoort dat het ‘Hardebollendak’ op de plek staat van het oude taxiplatform. ,,Onherkenbaar,'' zegt ze verbaasd. ,,Knap dat het gebouwd is met relatief weinig overlast. Dat dit dan tevoorschijn is gekomen. Echt heel mooi.’’ 

Tochtig
Ook AD-columniste Marieke Dubbelman kwam een kijkje bij de opening nemen. ,,Ik vind het spectaculair. Het is een bijzonder iets, echt iets dat opvalt. Dat kon het centrum nog wel gebruiken.’’ Ze is wel bang dat het plein ‘best wel tochtig wordt’. ,,Vroeger kon je meteen het warme hol in dat Hoog Catharijne heet. Dit dak gaat niet helpen om droog en beschut te blijven.  Ik ben bang hoe mensen dat straks gaan ervaren.’’

Volledig scherm
Medewekers van de gemeente Utrecht wijzen voorbijgangers de weg op het nieuwe Stationsplein. © Foto Ruud Voest
 1. Verontwaardiging over afblazen debat winkeltijden Vijfheerenlanden
  PREMIUM

  Verontwaar­di­ging over afblazen debat winkeltij­den Vijfheeren­lan­den

  Er heerst algehele verontwaardiging bij de politieke partijen in Leerdam, Zederik en Vianen over de manier waarop het aangekondigde debat van 29 september over winkelopeningstijden is afgeblazen. De citymanagers van Leerdam en Vianen lieten weten dat er geen interesse zou zijn bij de politieke partijen omdat te weinig partijen zich voor dit debat hadden aangemeld. Alleen het CDA en VHL Lokaal hadden dit gedaan voor de uiterlijke datum.
 2. Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?

  Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?

  In het hele land wordt zaterdag Nationale Burendag gevierd. In de provincie Utrecht alleen al hebben zo'n 350 buurten zich aangemeld voor het evenement dat het Oranje Fonds en Douwe Egberts sinds 2006 organiseren. De dag is ontstaan vanuit de gedachte om buurten gezelliger, socialer en veiliger te maken. Waar je moet zijn voor het beste partijtje? Zonder twijfel op de Kersenakker in Cothen; die straat is namelijk uitgeroepen tot leukste straat van Nederland en wordt daarom zaterdagmiddag omgetoverd tot een Curaçaos feestparadijs.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht