StationsLab doet onderzoekjes naar het brein op Utrecht CS

VideoEen beetje eng, maar vooral leuk vond Thomas Duijn het experiment met een Eye-trackingbril, waarmee hij door Utrecht Centraal moest lopen en zijn aandachtspunten nauwkeurig werden geregistreerd. Hij was een van de eerste deelnemers van het StationsLab, waar in het kader van het Weekend van de Wetenschap vier dagen lang experimenten worden uitgevoerd op reizigers, om te onderzoeken hoe het brein werkt als mensen de weg zoeken. 

„Het is toch een beetje de toekomst, wie wil daar geen onderdeel van zijn?”, vraagt Duijn zich af in het ‘pop-up-lab’, gelegen tussen spoor 19 en 20. 

De verschillende onderzoekjes worden uitgevoerd door enthousiaste derdejaarsstudenten Psychobiologie aan de UvA, zoals Martijn Piet (21). „Naast dat het hartstikke leuk is om te doen, leren wij studenten er ook een hoop van”, zegt Martijn, terwijl steeds meer deelnemers binnendruppelen. „Hopelijk doen veel mensen mee, want dan hebben wij meer informatie om te onderzoeken. De resultaten vallen niet te voorspellen, maar we onderzoeken onder andere de invloed van stress. Ik verwacht dat die groot  zal zijn.”

Volgens Tonny Mulder, docent aan de UvA, valt niet uit te sluiten dat de bevindingen van zijn studenten in de toekomst tot verandering kan leiden. „Wie weet worden de uitkomsten van de onderzoeken wel op een of andere manier geïmplementeerd, daar doen we het wel een beetje voor.” Het StationsLab, een initiatief van naast de UvA ook de NS en ProRail, staat zondag tot het eind van de middag op Utrecht Centraal.

Volledig scherm
Thomas Duijn ondergaat een test. © Foto Ruud Voest
  1. Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?

    De maat is vol voor veel Zeistenaren als het gaat om de verkeerschaos in het centrum. Ze demonstreren zaterdag. Ze lopen een tocht door Zeist, die begint bij De Klinker. Ook zal er op een later moment een petitie worden aangeboden aan de gemeente. Aanleiding voor de demonstraties zijn de vele files en omleidingen In het centrum. Een aantal straten zijn afgesloten voor autoverkeer en op meerdere plekken is de rijrichting omgedraaid, waardoor er chaos ontstaan.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht