Volledig scherm
© ANP

Steeds meer plekken in Utrecht vrij van vuurwerk

Steeds meer plekken in Utrecht en omgeving kunnen een vuurwerkvrije jaarwisseling tegemoet zien. Tegenstanders van het geknal zijn blij, maar het kan beter en sneller.

Quote

Het is een stap in de goede richting

Eva van Esch

De Partij voor de Dieren (PvdD) en GroenLinks in Utrecht zouden graag zien dat een aantal woonstraten waar veel bewoners tegen vuurwerkoverlast strijden, tijdens de jaarwisseling verboden gebied zijn voor het geknal, maar daar wil de gemeente Utrecht nog niet aan. Buren kunnen samen afspreken niets te doen, maar als er iemand in de straat wel vuurwerk wil afsteken, is daar niets tegen te doen.

De gemeente heeft wel zorginstellingen en dierenverblijven gevraagd of ze last hebben van het vuurwerk. Als dat het geval is, wil de gemeente per instelling een 'aanpak op maat' bieden. Die aanpak verschilt per sitautie en wordt in overleg met betrokkenen uitgewerkt. Een hospice in Vleuten/De Meern, de Vogelopvang en enkele dierenweides hebben aangegeven maatregelen te willen en daar gaat de gemeente voor zorgen.

,,Het is een stap in de goede richting, maar het kan allemaal best wat meer en sneller in een grote stad als Utrecht,'' zegt Eva van Esch, gemeenteraadslid namens de PvdD in Utrecht. ,,Andere grote steden gaan al veel verder, dat zou hier ook moeten kunnen.''

Zeist heeft een enquete van een bezorgde inwoner wel aangegrepen om zes vuurwerkvrije gebieden aan te wijzen, bijvoorbeeld bij winkelgebieden en een kinderboerderij.  Initiatiefnemer Bart Stolk is daar al heel blij mee. ,,Het gaat om een traditie, die verander je niet van de en op de andere dag. Het heeft tijd nodig en dit is een goed begin.

Ook in Maarssen komen twee vuurwerkvrije zones rond de kinderboerderijen. Het is ookhier de eerste keer dat er met vuurwerkvrije zones geëxperimenteert wordt. Houten is nog niet zo ver. Een voorstel tot een referendum over een vuurwerkverbod van GroenLinks haalde het niet, want handhaving is volgens de burgemeester onhaalbaal. Hoe  de andere gemeentes dat aanpakken, moet later blijken. Utrecht maakter alvast extra geld vrij voor meer opsporingsambtenaren.     

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht