Volledig scherm
Steeds meer Utrechtse sportverenigingen zijn op weg naar een rookvrije omgeving. © ROBIN UTRECHT

Steeds meer Utrechtse sportverenigingen op weg naar rookvrije sportterreinen

De Utrechtse sportverenigingen zijn stukje bij beetje op weg naar geheel rookvrije sportterreinen. In 2019 telt Utrecht 39 geheel rookvrije sportclubs. In 2018 waren dit er nog maar 22. Dit blijkt uit een onderzoek van de stichting Rookvrije Generatie, dat deze week verscheen.

De cijfers tonen aan dat meer, maar lang niet alle sportclubs geheel rookvrij zijn. Wel zijn steeds meer verenigingen op weg naar een rookvrij beleid. In totaal zetten 106 Utrechtse clubs zich in voor rookvrije sportterreinen. Dit zijn de 39 geheel rookvrije en 67 gedeeltelijk rookvrije verenigingen. In 2018 was dit aantal 66, met 22 geheel rookvrije en 44 gedeeltelijk rookvrije clubs.

De stijging is volgens de Rookvrije Generatie met name te danken aan de steun van sportbonden en gemeenten. Daarnaast is het maatschappelijk draagvlak voor rookvrije sportterreinen hoog. Zo pleit 84% van de Nederlanders voor geheel rookvrije sportterreinen. Zeker als het om sportterreinen gaat waar kinderen komen.

Utrecht loopt ten opzichte van andere provincies wel achter. Zo tellen de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland minimaal 180 sportclubs, die op weg naar een rookvrij terrein zijn.  Dat zijn ruim 70 meer verenigingen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht