Steentje voor steentje: mozaïek Vredenburgplein krijgt vorm

VideoDe eerste contouren van het nieuwe Vredenburgplein zijn zichtbaar. Het plein in hartje Utrecht moet aan het eind van dit jaar volledig bestaan uit granieten stenen, van over de hele wereld ingekocht. Vandaag werden de eerste stenen gelegd.

De gemeente Utrecht selecteerde vijf ontwerpers die een idee hadden voor de herinrichting van het plein. Bij een internetstemming koos een kleine helft van de stemmers voor het ontwerp Mozaïek van de Amsterdamse kunstenaar Jennifer Tee. Het onder granieten stenen bedolven plein krijgt op de vloer icoontjes van onder meer vissen, koffiebonen en een croissant, die herkenning moeten geven aan de wekelijkse markt op het plein.

Het zijn rond de 490.000 steentjes van 42 verschillende kleuren, uit minimaal 18 landen ingekocht. De gemeente betaalt zo’n 2 miljoen euro om de volledige herinrichting te bekostigen.

Volledig scherm
Stratenmakers uit Portugal werken aan dit project. © Sander Optendrees

,,De stenen die hier achter mij op de bouwplaats worden aangelegd, komen uit China. Maar andere stenen komen uit India, Noorwegen, Brazilië, Afrika en nog veel meer landen’’, zegt Onno van Schaik van de gemeente. De reden van het internationale karakter van het ontwerp is dat landen wereldwijd een verschillende kleur graniet herbergen.

De aanleg van natuurstenen kent een bijzondere behandeling, waardoor een groep Portugese stratenmakers is ingevlogen voor de uitvoering. ,,In Nederland is de capaciteit niet voldoende om met dit type steen om te gaan. Daarbij weten ze in Portugal wel raad met dit soort pleinen’’, verklaart aannemer Johan Hal.

Volledig scherm
Eerste stenen voor mozaïek op Vredenburgplein in Utrecht. © Sander Optendrees

Hitte

De enorme hitte en het beperkte briesje dat maar zelden over de bouwplaats waait, zorgt volgens aannemer Wesley Tucaat voor een stroeve start. ,,Als zelfs Portugezen gaan klagen over hitte, weet je dat het echt heet is. Het drinkwater was begin van de middag al op, morgen neem ik meer mee’’, zegt Tucaat, terwijl hij de zweetdruppels van zijn voorhoofd veegt.

Ondanks dat de werkzaamheden iets later begonnen dat gepland, heeft het mozaïek geen vertraging opgelopen. ,,We verwachten rond het einde van het jaar klaar te zijn’’, bevestigt Van Schaik.

Quote

Als zelfs Portugezen gaan klagen over hitte, weet je dat het echt heet is

Aannemer Wesley Tucaat

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht