Volledig scherm
De gevallen PvdA-politicus maakt zich zo snel mogelijk uit de voeten en poogt zijn gezicht achter het plantje te verbergen. © Marnix Schmidt.

Stelend ex-raadslid duikt plots op voor gratis plant

UtrechtOpeens stond hij daar: de gevallen politicus Bert van der Roest, de stelende penningmeester van de Utrechtse daklozenkrant. Na zich maanden schuil te hebben gehouden, verscheen de PvdA'er zaterdag plotseling op het Janskerkhof. Hij kwam er zijn kerstboom inruilen voor een gratis kamerplant.

Enigszins geschrokken van het theatrale karakter van de inruilactie - iedereen werd op een podium gehesen - probeerde hij zich achter de net verworven plant te verschuilen. De fotograaf van het AD Utrecht herkende de verguisde politicus en acteur wel.

45.000 euro gestolen
De geschiedenis: begin oktober kondigt van der Roest zijn vertrek als PvdA-raadslid aan en duikt hij onder. Al snel wordt duidelijk dat hij als beheerder van de kas waarschijnlijk zo'n 45.000 euro van de daklozenkrant heeft gestolen.

Een dag later treedt hij nog één keer op in Groningen met zijn voorstelling Ode aan mijn moeder, maar dan wordt duidelijk dat hij tot op het toilet door media achtervolgd zal worden, als hij zijn gezicht nog ergens durft te laten zien.

Wachtgeld
De grote en algemene verontwaardiging wordt alleen maar groter als duidelijk wordt dat Van der Roest aanspraak wil maken op de wachtgeldregeling om het gestolen geld terug te betalen. Van der Roest laat zich vervolgens niet meer zien.

Tot hij zaterdag plots uit zijn schulp kruipt, ietwat onwennig op het Janskerkhof in de rij gaat staan om zijn kerstboom in te leveren.

Hij zet door ook als hij ziet dat hij eventjes in de schijnwerpers komt te staan, maar echt blij met alle aandacht is hij niet. Als de acteur op de kar zijn naam vraagt, zegt hij kortaf: 'Bert' en hij maakt zich zo snel mogelijk uit de voeten en poogt zijn inmiddels bebaarde gezicht te verschuilen achter zijn plantje. Hij is zwijgzaam over de plotselinge aandacht. 'Voor mezelf vind ik het niet zo erg, maar mijn gezin is al zo enorm in zijn privacy aangetast.'

Schuld afgelost
Met het terugbetalen van 14.000 euro vindt Van der Roest overigens dat hij zijn schuld heeft afgelost. Meer is er volgens hem niet gestolen. Er is echter onderzoek gedaan naar het precieze bedrag dat is verdwenen. Dat wordt binnenkort bekendgemaakt. Als dat meer is dan de 14.000 euro waar Van der Roest het over heeft, en hij wil dat niet terugbetalen, dan volgt er alsnog aangifte.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht