Stenen en waterballonnen op Reigerstraat: politie haalt krakers uit leegstaande panden

UpdateDe politie heeft dinsdagavond een groep krakers uit een aantal leegstaande panden aan de Utrechtse Burgemeester Reigerstraat gehaald. De hele avond was het onrustig in de straat aan de oostkant van de stad. De politie werd met waterballonnen en stenen bekogeld; de Albert Heijn moest worden ontruimd. 

Een aantal krakers had zich in het pand vastgeketend. Er werd aan het eind van de avond een ladderwagen van de brandweer ingezet om ze via het dak uit het pand te halen. Een speciale politie-eenheid is vervolgens de panden binnen gevallen waarna de eerste krakers zijn afgevoerd. 

Volledig scherm
Politie valt het pand binnen. © Sander Optendrees

Zes krakers werden eerder al eerder op de avond betrapt toen ze bezig waren om het pand binnen te komen. De politie kreeg assistentie van gespecialiseerde agenten om het pand te ontruimen. Volgens ooggetuigen ter plekke is vanaf het dak een aantal keer ‘iets’ naar beneden gegooid. De politie houdt het op ‘stenen en waterballonnen’.

De krakers hebben via een persbericht laten weten wat de reden is van hun actie: ‘Sinds afgelopen weekend bewoont een groep jonge mensen de al lange tijd leegstaande panden aan de Burgemeester Reigerstraat 48-53. De bewoning is zowel een directe aanpak van een levensbehoefte, de jongeren zijn op zoek naar woonruimte, als een protest tegen het huidige woonbeleid.’ ,,De bewoners zijn van mening dat niet kraken, maar leegstand en woningnood moet worden aangepakt”, aldus een woordvoerder.

Impasse

Marcel Paping, eigenaar van de vier winkel- en woonpanden naast de Albert Heijn wilde gisteravond geen commentaar geven op de situatie. Erik Derksen, een van de twee eigenaren van restaurant Buurten, dat vlak naast het kraakpand zit: ,,We hebben op dit moment niet veel last van de situatie, maar deze impasse is wel erg vervelend". 

Het is niet de eerste keer dat de leegstaande panden aan de Burgemeester Reigerstraat zijn gekraakt. Ook in maart moest de politie er aan te pas komen om een groep krakers uit de gebouwen te jagen. Twee van hen zijn daarvoor veroordeeld tot respectievelijk een celstraf en een boete.

Volledig scherm
Een krakers staat op het dak van een van de gekraakte panden. © Sander Optendrees

Eigenaar Paping heeft al eerder aangegeven de panden te willen afbreken en er vier nieuwe panden voor in de plaats bouwen met twaalf appartementen en daaronder winkelruimte. Onder de panden moet dan een parkeerkelder komen. Hij heeft de vergunningen voor zijn plan, behalve voor de inrit van de parkeerkelder vanwege de boom die ervoor staat.

Paping ligt overigens niet alleen in de clinch met krakers, maar ook de buurtbewoners, winkeliers en horeca zijn de bewuste leegstand die hij handhaaft zat. Paping laat de panden volgens hen ‘net zo lang leegstaan totdat hij van de gemeente een vergunning krijgt voor appartementen en ondergrondse parking.’ Die vergunning krijgt hij echter niet omdat voor zijn project een paar huizen en een monumentaal boompje in de Wagendwarsstraat moeten wijken.

Volledig scherm
Twee krakers staan op het dak. © AD
Volledig scherm
Politie valt het pand binnen. © AD

Gat van de Reigerstraat

,,Er is een winkelvergunning. Er is ook een plan voor sloop en nieuwbouw, maar ik wacht nu op de gemeente. De procedures duren ontzettend lang", verzuchtte Paping eerder in deze krant. 

,,Op ieder plan komt weer een bezwaar. Er is discussie over waar de ingang van de parkeergarage moet komen en er staat een boom achter de panden die door de gemeente heilig is verklaard. Daarbij heb ik een stuk grond van de gemeente nodig om het plan te realiseren. Maar dat schiet ook niet op. Alles wordt maar opgerekt en voorlopig gebeurt er dus helemaal niets. We hebben in Utrecht jaren tegen het gat van de Voorstraat moeten aankijken. Misschien krijgen we nu wel het gat van de Reigerstraat”, aldus Paping.

Volledig scherm
. © AD
Volledig scherm
De politie valt het pand binnen. © AD
Volledig scherm
. © AD
Volledig scherm
. © AD

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht