Een auto aan de laadpaal.
Volledig scherm
Een auto aan de laadpaal. © wedrivesolar

Steun voor aanleg slimme laadpalen in Utrecht, Zeist en Culemborg

Het kabinet trekt vijf miljoen euro uit om de aanleg van laadpleinen met 472 slimme laadpunten in 21 steden mogelijk te maken. De eerste laadpleinen moeten volgend jaar klaar zijn. Ze komen onder meer in grote steden als Utrecht en Rotterdam, maar ook in kleinere als Culemborg en Zeist.

In Utrecht verschijnen in totaal twintig nieuwe zogenoemde laadpleinen. De slimme laadpalen zijn ontwikkeld door het Utrechtse bedrijf We Drive Solar, in samenwerking met Renault.

Het bijzondere aan deze laadpalen is dat ze twee kanten op werken. Een elektrische auto is met dit systeem een soort batterij op wielen. De gekoppelde auto slaat een overschot aan duurzaam opgewekte stroom op. Vervolgens wordt op piekmomenten de stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. 

Buffer

Koning Willem-Alexander bij de lancering bij van een nieuw energie- en mobiliteitssysteem, ontwikkeld door het samenwerkingsverband We Drive Solar en Renault.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander bij de lancering bij van een nieuw energie- en mobiliteitssysteem, ontwikkeld door het samenwerkingsverband We Drive Solar en Renault. © ANP

Door de auto als buffer te gebruiken, kan groene stroom efficiënter worden ingezet en wordt het elektriciteitsnet ontlast. Zo kunnen pieken en dalen op stroomnet beter worden opgevangen. ,,Deze laadpalen zijn de toekomst. Ze ontlasten het stroomnet, benutten groene stroom beter en maken het laden van je auto nog voordeliger. Daarom wil ik de aanleg ervan versnellen”, aldus staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur).

Stimuleren

Quote

Deze laadpalen zijn de toekomst. Ze ontlasten het stroomnet, benutten groene stroom beter en maken het laden van je auto nog voordeli­ger

Het kabinet heeft in het klimaatakkoord afgesproken elektrisch rijden te stimuleren. Zo moet de uitstoot van CO2, die bijdraagt aan de opwarming van de aarde, worden teruggebracht. Steeds meer energie wordt duurzaam opgewekt door bijvoorbeeld zonne-energie en windmolens. Een tekort aan stroom kan ontstaan als er geen wind of zon is. Dit tekort kan op dat soort momenten door de slimme laadpalen worden aangevuld.

Automobilisten kunnen op termijn volgens het ministerie ook geld gaan verdienen met de slimme laadpalen. Als een automobilist zijn elektrische auto beschikbaar stelt om stroom te leveren tijdens piekmomenten in de energievraag, kan die daarvoor een beloning krijgen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht