Volledig scherm
Een grote Utrechtse delegatie is inmiddels aangekomen op het vliegveld van Alicante voor de Vuelta © Cor Jansen

Stevige Utrechtse delegatie naar start Vuelta om alvast te proeven voor volgend jaar

Utrecht is dit weekeinde in vol ornaat present bij de start van de Vuelta in Spanje. Burgemeester Jan van Zanen, wethouder Klaas Verschuure en een forse delegatie uit het Utrechtse bedrijfsleven zijn erbij om sfeer op te snuiven en te kijken in de Spaanse keuken van het wielerevenement dat in augustus 2020 neerstrijkt in Utrecht en Noord-Brabant. 

Burgemeester Jan van Zanen is er bovendien om het contract te ondertekenen met de Spaanse organisatie waardoor Utrecht de Vuelta officieel binnen heeft.

Vanmorgen is de Utrechtse delegatie naar Alicante gevlogen voor de een bomvol weekeinde met plichtplegingen en ontmoetingen met de plaatselijke burgemeester van Torrevieja, Nederlandse wielrenners en mensen van de Spaanse organisatie. ,,Maar het is vooral sfeer snuiven in Spanje”, zegt Cor Jansen namens het Business Peloton Utrecht (BPU). 

,,We zijn aanwezig met een breed gezelschap uit het Utrechtse bedrijfsleven. Mensen uit de horeca, retail, cultuur en sport zijn erbij.  Dit weekeinde willen we kijken waar we slimme verbindingen kunnen maken om er in Utrecht weer een groot feest van te maken.”

Volledig scherm
Een Utrechtse delegatie was vorig jaar bij de Vuelta in Spanje. Dit jaar zijn ze er met een forse delgatie opnieuw. © Cor Vos

Tourstart

Jansen vergelijkt de trip van het BPU naar Oost-Spanje met die naar het Britse Yorkshire in 2014, waar de Tour de France destijds van start ging. Dat was een jaar voordat Utrecht de Tourstart in huis kreeg en ook toen ging er een brede delegatie mee naar Engeland om in de keuken te kijken. 

,,Die reis in 2014 is goud waard geweest”, blikt Jansen terug. ,,Daar zagen we pas goed hoe alomvattend het circus was dat een jaar later naar Utrecht zou komen. Spontaan werden ideeën geboren en samenwerkingen aangegaan tussen het bedrijfsleven en de gemeente. Met die insteek gaan we dit weekeinde weer naar Spanje. Uiteraard hebben we inmiddels een schat aan ervaring opgedaan door de Tourstart, maar de Vuelta is toch weer een andere evenement met een eigen sfeer en dynamiek. Daarnaast willen we de BPU-leden die nog nooit zo’n evenement in levende lijve hebben meegemaakt, laten ervaren hoe het voelt. Je kunt het namelijk niet uitleggen, je moet het ervaren.”

Volledig scherm
Burgemeester Jan van Zanen ontving vorig jaar een delegatie van de Vuelta voor de organisatie van de Start van de Vuelta in Utrecht in 2020. Dit weekeinde is hij in Spanje. © Foto Ruud Voest

Veiligheid en amusement

Waar het accent bij het BPU-gezelschap ligt op ervaren, ontmoeten en genieten, daar zal de Utrechtse ambtenaar Ron Looy vooral de focus leggen op het parcours. Looy, in 2015 in samenwerking met de Franse organisatie ASO verantwoordelijke voor het parcours in Utrecht, gaat dit weekeinde op pad met zijn Spaanse collega's om te ervaren hoe zij de zaken aanpakken met het oog op veiligheid en amusement. 

Over ruim drie weken is een iets kleinere delegatie opnieuw in Spanje bij de laatste etappe van de Vuelta in Madrid.

In april van dit jaar werd het parcours gepresenteerd. Bekijk hieronder de video!

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht