Volledig scherm
Het Fulcotheater in IJsselstein. © Foto Ruud Voest

Stichting Fulcotheater in IJsselstein kan ook seizoen 2020/2021 nog programmeren

De Stichting Fulcotheater kan aan de slag met de programmering voor het seizoen 2020/2021. Het college heeft besloten om wethouder Bernd Roks verantwoordelijk te maken voor het dossier Fulcotheater en om de overeenkomst van de afgelopen vier jaar na 1 juli 2020 nog één jaar voort te zetten.

Daarmee is het voorstel van 22 juli van tafel, waarin het college de Stichting Fulcotheater een jaarlijkse korting van 100.000 euro oplegde ten opzichte van de huidige jaarlijkse subsidie van 672.000 euro. Deze korting kon worden terugverdiend als de stichting zou zorgen voor een transformatieplan. 

Ook wilde het college de stichting vanaf 1 juli 2020 financieel verantwoordelijk maken voor het exploitatieresultaat en wilde het college een einde maken aan de vermogensbescherming. Het voorstel van 22 juli was voor de Stichting Fulcotheater aanleiding om de overeenkomst met de gemeente IJsselstein op te zeggen.

De raad nam afgelopen donderdag vrijwel unaniem een motie aan, waarin wordt voorgesteld om de overeenkomst van de afgelopen vier jaar met een jaar te verlengen zodat de stichting zorg kan dragen voor de inkoop van het theaterprogramma voor het seizoen 2020/2021. In de motie wordt het college ook gevraagd om een toekomstigbestendig exploitatiemodel te ontwikkelen, met daarin ook de omvang van de gemeentelijke subsidie voor het Fulcotheater. 

Bijeenkomsten

 Het college wil in het komend jaar een aantal bijeenkomsten organiseren om te overleggen met de stad en met de Stichting Fulcotheater over mogelijke toekomstscenario’s voor het Fulcotheater als cultureel centrum. Eind 2020 wil het college vervolgens met een voorstel naar de raad komen. Voor wethouder Bernd Roks zijn nu alle scenario’s bespreekbaar: ,,We beginnen met een schone lei en sluiten niets uit.”

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Gökmen Tanis, de verdachte van de tramaanslag in Utrecht, moet vandaag voor de rechter in Utrecht verschijnen. Op last van de rechtbank moet hij aanwezig zijn als tijdens de zitting van vandaag de stand van het onderzoek wordt besproken. De vorige keer dat Tanis verplicht aanwezig moest zijn, ging dat gepaard met veel gedoe. De verdachte moest toen zelfs met banden worden gekneveld. Tanis zei toen het Nederlandse rechtssysteem ‘niet te erkennen’. Bij de aanslag op 18 maar vielen drie doden, een vierde slachtoffer overleed later aan zijn verwondingen. De inhoudelijke behandeling van zijn zaak start op 12 maart.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht