Een artist impression van het Joods Monument met het beeld en de wand met namen van slachtoffers.
Volledig scherm
Een artist impression van het Joods Monument met het beeld en de wand met namen van slachtoffers. © Stichting Joods Monument

Stichting vraagt NS geld voor Joods Monument in Utrecht

De stichting die ijvert voor een Joods Monument bij het Spoorwegmuseum in Utrecht, hoopt dat de NS de laatste 100.000 euro wil bijdragen die nodig zijn voor de plaquette met namen van Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Dat opperde de stichting Joods Museum toen het tv-programma Brandpunt documenten onthulde, waaruit bleek dat de Nederlandse Spoorwegen omgerekend zo'n 2,4 miljoen euro had verdiend aan de transporten van Joden naar de vernietigingskampen.

De stichting heeft al voldoende geld ingezameld om het kunstwerk dat bij het monument hoort, neer te zetten, maar voor de plaquette ontbreken nog de nodige middelen.

De Amersfoortse rabbijn Raphael Evers van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap opperde daarom in Brandpunt dat het een 'mooi moreel gebaar' van de NS zou zijn om dat geld als genoegdoening te betalen.

De NS heeft al eerder haar verontschuldigingen aangeboden voor deze zwarte bladzijde uit haar geschiedenis. Op de website staat nu: 'NS heeft de afgelopen jaren meerdere initiatieven financieel gesteund. NS kan niet op voorhand toezeggen dat dit recente verzoek ook wordt gehonoreerd maar nodigt hen graag uit voor een gesprek.'

  1. Geen klachten en toch een coronatest doen? Dat mag, want de GGD kan het niet verbieden
    PREMIUM

    Geen klachten en toch een coronatest doen? Dat mag, want de GGD kan het niet verbieden

    Verbieden kan de GGD het niet en mensen die zich zonder klachten voor een coronatest melden, worden gewoon getest. Deze ‘toeristentesters’ hebben niets aan de testen en bovendien zijn die behoorlijk pijnlijk. En als mensen met een coronabesmetting niet in quarantaine willen, krijgt de veiligheidsregio in uitzonderlijke gevallen de bevoegdheid om die weigeraars verplicht thuis te laten blijven.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht