Volledig scherm
© ANP

Stichtse Vecht bekijkt belastingsamenwerking met Amsterdam

Stichtse Vecht zoekt naarstig een samenwerkingspartner om lokale belasting te heffen. Een van de mogelijkheden is aansluiting bij de gemeente Amsterdam. 

Stichtse Vecht wil een alternatief voor de problematische samenwerking met Weidemeren en Weesp. De samenwerking kostte meer dan gedacht en er zijn grote organisatorische problemen.

De gemeente oriënteert zich nu op andere samenwerkingsverbanden om lokale belasting te heffen. Amstelland (onder meer De Ronde Venen en Amstelveen) wil niet uitbreiden en valt af. De samenwerking met BghU (gemeenten rondom Utrecht en waterschap HDSR) lijkt wel kansrijk. Er zijn nog hobbels, zoals het beleid dat de organisatie actief is in het stroomgebied van waterschap HDSR. Stichtse Vecht ligt daar grotendeels buiten.

Amsterdam

De nieuwste optie is aansluiting bij Amsterdam, schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Er wordt nu onderzocht of het onderbrengen van de gemeentelijke belastingen bij Amsterdam tot de mogelijkheden behoort en wat hiervan de consequenties kunnen zijn.

Ook het weer zelf uitvoeren van de belastingheffing door Stichtse Vecht is in beeld. Dat is vermoedelijk duurder dan in een samenwerkingsverband. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht