Volledig scherm
© Google Streetview

Stichtse Vecht bezuinigt opnieuw: verhoging toeristenbelasting en uitstel groene maatregelen

Gemeente Stichtse Vecht moet volgend jaar zes ton bezuinigen. Plannen voor duurzaamheid worden uitgesteld en de toeristenbelasting gaat omhoog.

Net als veel andere gemeenten moet Stichtse Vecht de broekriem aanhalen door een lagere rijksbijdrage en gestegen kosten voor zorg. Afgelopen voorjaar werd al drie miljoen geschrapt voor 2020, nu komt daar nog eens bijna 600.000 euro bij.

De grootste bezuiniging valt bij duurzaamheid. Het gebruik van de zogeheten routekaart, die beschrijft hoe de gemeente in 2030 klimaatneutraal gaat worden, wordt uitgesteld naar 2021. Dat levert komend jaar 200.000 euro op. Wettelijke verplichtingen, zoals het maken van een plan om van het gas af te gaan, voert de gemeente volgend jaar wel uit.

Zonnevelden

In de routekaart staan ingrijpende maatregelen. Stichtse Vecht wil dat er meerdere grote zonnevelden komen om duurzame energie op te wekken. Ook moeten veel huizen energiezuiniger worden. Het gemeentebestuur wil volgend werken aan ‘draagvlak’ voor de verduurzaming en er in 2021 daadwerkelijk mee beginnen. 

Een andere maatregel om het tekort op te vangen wordt gevonden in het verhogen van de toeristenbelasting van 1,35 euro naar 1,65 euro per persoon per nacht. Stichtse Vecht ontvangt daardoor 54.000 euro extra. ,,Er is jaren niet gekeken naar de toeristenbelasting’’, licht wethouder financiën Jeroen Willem Klomps toe. ,,We brengen het tarief nu in lijn met vergelijkbare gemeenten.’’ Na volgend jaar wordt de opbrengst gebruikt om het toerisme te stimuleren, zoals het creëren van toeristische overstappunten.

Verder bezuinigt de gemeente onder andere op investeringen in wegen en schoolgebouwen. De andere belastingen, zoals onroerend zaakbelasting (ozb), gaan omhoog met 1,5 procent. Dat is gelijk aan de inflatie.

De gemeenteraad praat later deze maand over de begroting. Wethouder Klomps buigt zich intussen al over de volgende bezuinigingsronde. Uit de laatste financiële informatie van het rijk blijkt namelijk dat Stichtse Vecht volgend jaar nog eens 400.000 euro minder krijgt.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht