Volledig scherm
© ANP

Stichtse Vecht wil begraafplaatsen afstoten

De gemeente Stichtse Vecht wil de begraafplaatsen in de dorpen Kockengen, Nieuwer ter Aa en Vreeland privatiseren. Het beheer kost te veel geld.

Al jaren verkiest een groeiend aantal mensen cremeren boven begraven. Daardoor is een flink aantal graven leeg. De acht gemeentelijke begraafplaatsen in Stichtse Vecht kosten nu meer dan ze opleveren.  De gemeente heeft daarom de visie Toekomst gemeentelijke begraafplaatsen opgesteld. 

Quote

De emotionele waarde die aan kleinere begraaf­plaat­sen gehecht wordt, vinden wij van groot maatschap­pe­lijk belang

Eric Balemans, wethouder

De begraafplaatsen hoeven in de toekomst niet kostendekkend te zijn, maar er moet wel een 'reëel evenwicht' zijn. De grote begraafplaatsen in Maarssen, Breukelen en Loenen blijven in het plan onder gemeentelijk eigendom en beheer. 

Wethouder Eric Balemans: ,,Deze drie begraafplaatsen kunnen ruimschoots voorzien in de toekomstige benodigde capaciteit. De emotionele waarde die in verschillende kernen aan de kleinere begraafplaatsen gehecht wordt, vinden wij echter ook van groot maatschappelijk belang. Daarom gaan we onderzoeken of de begraafplaatsen van Kockengen, Nieuwer ter Aa en Vreeland geprivatiseerd kunnen worden.''

Overname

Volgens de gemeente  hebben verschillende maatschappelijke organisaties interesse getoond in overname. ,,Op die manier blijven de begraafplaatsen hun dorpsfunctie behouden en worden ze bij voorkeur beheerd door een vanuit de gemeenschap gevormde organisatie'', zegt Balemans.

Op de oude begraafplaats in Breukelen worden sinds de opening van de begraafplaats aan het Zandpad al geen nieuwe graven meer uitgegeven. Onderzocht wordt of het mogelijk is om deze begraafplaats om te vormen tot een openbaar gedenkpark. Betrokkenen worden hierover persoonlijk geïnformeerd en nadrukkelijk betrokken bij de toekomstplannen.  

In september praat de gemeenteraad over de begraafplaatsen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht