Volledig scherm
De behoefte aan woningen blijft in Utrecht groot. © ANP / Desiree Schippers

Stijging van huizenprijzen in Utrecht vlakt af

De enorme stijging van de huizenprijzen in Utrecht van de afgelopen jaren lijkt ten einde. Dat blijkt uit de 65ste woningmarktrapportage van makelaardij Brecheisen. In het centrum en de wijken ten westen daarvan is zelfs een lichte daling zichtbaar.

Kopers zijn volgens de makelaar niet langer bereid de hoofdprijs te betalen voor een woning, in het besef dat die voorlopig misschien niet veel verder in waarde zal stijgen. ‘Het prijsplafond lijkt hier wel bereikt. Het aantal inschrijvingen en (extreme) overbiedingen is minder en als kopers een huis te duur vinden, gaan ze gewoon niet kijken. Alleen de woningen die goed geprijsd zijn, kunnen bezoek verwachten’, aldus Brecheisen. Dit tempert de prijsontwikkeling.

Het aantal zoekers naar een huis in Utrecht blijft groot en neemt hier en daar zelfs nog toe. Dit geldt eveneens voor het aantal uitgevoerde bezichtigingen. Echter het aantal kijkers dat ook serieus biedt, neemt af. Dat blijkt uit de rapportage.

Verschuivingen

Opvallend zijn volgens Brecheisen de verschuivingen in prijscategorieën die waarneembaar zijn. ‘In Utrecht constateerden wij dat men het vizier iets naar beneden heeft bijgesteld, terwijl buiten de stad er juist een verschuiving richting de duurdere categorieën zichtbaar is. Het lijkt er op dat kopers vaker op zoek gaan naar meer ruimte voor hun geld.’ 

Het afgelopen kwartaal kende een verhoudingsgewijs groot aanbod van nieuwbouwwoningen. Het aantal geïnteresseerden blijft groot, echter het aantal mensen  dat ook echt wil kopen is beperkt. Daardoor zijn in bijna alle nieuwbouwplannen nog woningen beschikbaar.

Ondanks deze ontwikkelingen verwacht de Utrechtse makelaar dat de behoefte aan woningen groot blijft en verkopers niet geneigd zijn hun prijzen te verlagen. ‘In combinatie met de blijvend lage hypotheekrente en gunstige economische vooruitzichten, zullen kopers uiteindelijk toch mee moeten in het hoge prijsniveau.’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht