Volledig scherm
TivoliVredenburg gistermiddag. Het lijkt alsof er niets te doen is in het muziekpaleis. © AD

'Stille aanblik muziekpaleis moet snel veranderd worden'

De verlaten uitstraling die TivoliVredenburg met name overdag heeft, moet zo snel mogelijk tot het verleden gaan behoren. Dat zegt directeur Frans Vreeke, die denkt dat daarvoor een kleine verbouwing en een andere inrichting van de benedenvloer nodig is.

,,Nu komt het voor dat mensen aan het Vredenburg een blik naar binnen werpen en denken dat er niets te beleven valt. Terwijl het dan een drukte van belang kan zijn op de hoger gelegen verdiepingen. Maar dat zien ze niet. Dit is natuurlijk niet de uitstraling die wij wensen."

Vreeke wil meer reuring op de begane grond en daarom moet het publiek worden uitgenodigd binnen te lopen, ook als zij geen concert gaan bezoeken. De publieke piano die hier onlangs in gebruik is genomen, is van die wens een concrete uiting.

Draaideuren
Vreeke denkt ook aan de plaatsing van uitnodigende draaideuren aan de Vredenburgzijde, het verplaatsen van de kassa en ervoor zorgen dat er geregeld 'iets te doen' is in de hal beneden. Vreeke: ,,Publiek dat nu nog voorbij wandelt, moet straks zin krijgen even bij ons binnen te wandelen.''

Meteen al opengooien van de benedenvloer was niet mogelijk omdat de ruimten die niet toegankelijk zijn voor publiek nog niet afdoende afsluitbaar waren, aldus Vreeke.

1,4 miljoen tekort
Hij wil de komende jaren uit horeca en zakelijke verhuur extra inkomsten realiseren voor het muziekpaleis, dat dit jaar 1,4 miljoen tekort komt op de begroting. Maar hij geeft ook alvast aan dat 8 miljoen euro subsidie per jaar vermoedelijk niet voldoende zal blijken te zijn: ,,Wij schatten dat er ongeveer een miljoen structureel bij moet om TivoliVredenburg te kunnen exploiteren.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht