Volledig scherm
Henk Korff, voorzitter van de Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken in het Stiltecentrum in Hoog Catharijne. © AD

Stiltecentrum in Hoog Catharijne is onvindbaar door verbouwingen

Het Stiltecentrum in Hoog Catharijne is door de verbouwingen van het winkelcentrum vrijwel onbereikbaar.

Het aantal bezoekers is sinds afgelopen zomer dramatisch ingezakt. De gezamenlijke kerken hebben onlangs een brief geschreven aan de eigenaar, vastgoedbedrijf Klépierre in Parijs, om de ontmoetingsplek zichtbaarder en toegankelijker te houden.

Voorzitter van de Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken Henk Korff laat zien dat het Stiltecentrum voor het winkelend publiek in het Godebaldkwartier volledig aan het oog is onttrokken. „Voorgangers van een middagdienst in de kapel vragen mij zelfs: zitten jullie nog op dezelfde plek? Want ook zij kunnen het centrum niet vinden. Vishandel Volendam is een oriëntatiepunt, maar die winkel gaat ook weg”, geeft Korff aan hoe groot de problemen zijn.

Doodlopend zijstraatje

Volledig scherm
De kapel van het Stiltecentrum. © AD

Door de ingrijpende verbouwingen en de vele leegstaande winkels is het Stiltecentrum terechtgekomen in doodlopend zijstraatje in het oude deel van Hoog Catharijne, de passage tussen het station en het Moreelsepark. De bekende banketbakker Tamminga die op de hoek van de winkelstraat zat, is al verdwenen. Dichtgetimmerde bouwwanden om de voormalige bakkerij maken het gebedscentrum onzichtbaar. Ook juwelier Lucardi is al lange tijd dicht. Tegenover het Stiltecentrum zit kantorengebouw Cluetinckborch waar Meeting Plaza zit, een werkplek voor zzp’ers.

„Vroeger liepen 60.000 mensen per week door de winkelstraat en kwamen er jaarlijks meer dan 25.000 bezoekers naar het Stiltecentrum”, zegt Korff. „Op basis van de huidige aantallen komen we nu uit op 2.000 tot 2.500 bezoekers per jaar.”

Door de slechte bereikbaarheid wordt de functie van het Stiltecentrum, dat bestaat uit een kapel voor gelovigen van alle gezindten en een ontmoetingsplek, ondermijnd. „Het centrum ligt nu op een afgelegen onaantrekkelijke plek. Omdat de winkels dicht zijn, willen bezoekers hier gauw weg.”

Communicatie

In de brief aan Klépierre spreken de gezamenlijke kerken hun zorg uit omdat onduidelijk is hoe lang de verbouwingen in het Godebaldkwartier duren. De communicatie met Klépierre is slecht, zeggen Korff en ook bedrijfsleider Petry van de ernaast liggende drogisterij Erica Natuurwinkel, die te horen kreeg half mei te moeten verhuizen naar de overkant van de voetgangersroute.

„Wij verhuizen met tegenzin naar de overkant”, zegt Petry. „Ik ben bang dat het voor ons stiller gaat worden. De passage wordt een doods boodschappenstraatje.”

Onduidelijk is hoe het met de plannen voor de verbouwingen in het Godebaldkwartier staat. In de brief schrijven de kerkelijke leiders vernomen te hebben dat de verbouwingen voor dit deel van Hoog Catharijne verschoven is van 2020 naar 2023. In de tweede helft van 2018 zou begonnen worden met het ontwikkelen van een nieuw winkelconcept. 

Hoe het Stiltecentrum, eigendom van de congregatie Zusters van de Eucharistie, er in de nieuwe plannen uit komt te zien, is onduidelijk. In de brief roepen de kerken op tot een nieuwe dialoog over de plannen voor het Godebaldkwartier en vragen ze om snelle initiatieven om de onzichtbaarheid en onvindbaarheid van het Stiltecentrum weg te nemen.

Een woordvoerder van Klépierre wil niet reageren op de berichtgeving.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht