Volledig scherm
De ‘stofzuiger’ hangt inmiddels in het water van de bouwput. © Boas Photo

‘Stofzuiger’ ontdoet enorme bouwput bij station Driebergen-Zeist van zand

De bouw van de gigantische ondergrondse fietsenstalling bij station Driebergen-Zeist gaat een nieuwe fase in. De graafmachine die de enorme ‘badkuip’ bij station Driebergen-Zeist sinds enkele weken aan het uitgraven is, maakt plek voor de enorme afzuiginstallatie die aan een kraan hangt. 

De graafmachine heeft de eerste vijf meter zand afgegraven in de kuip, die nu vol grondwater staat. Op zeven meter diepte zitten er al speciale ankers in de grond waaraan straks de betonnen vloer bevestigd wordt. Om die ankers niet te beschadigen, wordt de laatste twee meter zand nu met een speciale stofzuiger weggezogen tot de gewenste diepte.

Als de hele bodem tot op die diepte van zand is ontdaan, zal de betonnen vloer worden gestort. Dat gebeurt terwijl de hele bouwput nog vol met water staat. Pas als de vloer is uitgehard, wordt met het leegpompen van de bouwput begonnen. Dat zal in januari zijn. De vloer wordt in ieder geval nog voor de feestdagen gestort.

Grondwater

Zomaar een betonnen kuip plaatsen, kan op deze locatie niet. Op anderhalve meter diepte komt het grondwater al vanzelf omhoog. Een betonnen kuip zou zonder verankering door de enorme waterdruk omhoog worden gestuwd. Daarom zijn er tweehonderd ankers aangebracht, waar de betonnen vloer aan vast wordt gemaakt.

Aannemer BAM  zegt dat het wegzuigen van het zand ook in de avonduren en ’s nachts plaats kan vinden en voor overlast kan zorgen. In totaal wordt er 20.000 kubieke meter zand uit de bouwkuip gehaald. Dat zand wordt door BAM weer doorverkocht.

Uiteraard zal er, als de vloer is gestort, ook 20.000 kubieke meter water worden verwijderd uit de bouwkuip. Over anderhalf jaar moet de fietsenstalling klaar zijn.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht