Volledig scherm
© anp

Stookkosten Naxosdreef anders verdeeld

De stookkosten die bewoners van de 48 appartementen aan de Naxosdreef in Utrecht betalen voor hun stadsverwarming, worden in het vervolg anders over de huurders verdeeld.

Hierdoor valt de jaarrekening voor sommigen hoger uit, voor anderen lager. De nieuwe verdeling gaat gelden met terugwerkende kracht vanaf 1 februari van dit jaar. Dat heeft Eneco, de leverancier van stadsverwarming in de stad, besloten. De resultaten van het Eneco-onderzoek aan de Naxosdreef werden gisteravond aan de bewoners gepresenteerd.

Zij zijn echter niet tevreden. De bewoners willen dat ze ook over de twee voorgaande jaren de te veel betaalde stookkosten terugkrijgen, aldus Tim Hofman. Hij is een van de bewoners die de spooknota's van de Naxosdreef heeft aangekaart.

Volledig scherm
Bewoners Tim Hofman en Nena Gorter © Marnix Schmidt

Eneco heeft samen met onder meer Delta Lloyd, eigenaar van de flat in Overvecht, een uitgebreid onderzoek gedaan naar de torenhoge stookkosten van sommige bewoners. Dit naar aanleiding van een artikel in deze krant en bemoeienis van PvdA-raadslid Bülent Isik.

Net als in Overvecht, zijn er ook uit Leidsche Rijn en de binnenstad veel klachten over hoge stookkosten bij stadsverwarming. Inmiddels loopt er ook een stadsbreed onderzoek naar alle problemen met stadsverwarming.

Meeprofiteren
Uit het onderzoek van Eneco en Delta Lloyd blijkt dat door de aard van het complex sommige bewoners meeprofiteren van de warmte van andere bewoners.

De Overvechtse flat is in 1964 gebouwd. De stadsverwarming komt hier via een grote aansluiting binnen en wordt dan over de 48 appartementen verdeeld. Hierbij komt het voor dat warme leidingen door woningen lopen waarvan de radiator niet aanstaat. Hierdoor profiteren deze bewoners mee.

Door de kosten anders, eerlijker te verdelen denkt de warmteleverancier de klacht van de bewoners opgelost te hebben. Naast een andere verdeelsleutel, gaat ook Delta Lloyd maatregelen nemen, zoals leidingen aanpassen, aldus woordvoerder Maurice Piek.

Als het aan de bewoners ligt, worden ook de leidingen in de flat waar heel veel warmte weglekt, zo snel mogelijk geïsoleerd. Delta Lloyd zegde gisteravond toe dit dringende verzoek zeker mee te nemen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht