Volledig scherm
Een jongen spuugt tegen het raam van een woning. © AD

Straatterreur door scholieren in Nieuwegeinse buurt laait weer op

Al tien jaar lang ervaren bewoners rond het Anna van Rijn College in Nieuwegein veel overlast van leerlingen die op weg naar huis op ramen en deuren spugen en slaan. Eén omwonende is het zat en wil dat de burgemeester zich gaat bemoeien met het gedrag van de scholieren.

Het probleem van leerlingen die soms een spoor van rotzooi achterlaten, is niet nieuw. Slaan op ramen en deuren, tot vervelens toe op de bel drukken, spugen op de woonkamerruit, het overkomt de bewoners in  de straten rond het Anna van Rijn College regelmatig. Ook bij de vestiging van McDonald’s en in de tram misdragen deze scholieren zich vaak. ,,De school kijkt vaak de andere kant op en doet niets”, zegt een boze omwonende. ,,Dat is heel frustrerend.”

De buurtbewoner, die vanwege mogelijke represailles liever anoniem blijft, ziet regelmatig jonge jongens langs zijn huis rennen. Meestal slaan ze daar op de deuren en ramen, maar de man ziet soms ook het spuug op zijn ramen naar beneden zakken. Iedere keer als hij de school benadert, nemen ze hem niet serieus, stelt hij. 

Probleemjongeren

,,De grens is een paar jaar geleden al overschreden”, zegt hij. ,,De school neemt haar verantwoordelijkheid niet. De leiding kijkt de andere kant op. Soms geeft de school toe dat er enkele probleemjongeren zijn, maar daar heb ik toch niets mee te maken. Het is het probleem van de school. Ik heb vaak gevraagd of die jongens geen andere route kunnen lopen. Nooit een antwoord op gehad.”

Volgens de bewoner gaat het om allochtone jongens uit Kanaleneiland. ,,Dat is weer koren op de molen ven rechtse partijen. Daar heb ik niets mee, maar die discussie heb ik al lang achter me gelaten. Ik heb ook geen behoefte aan excuses of een bloemetje om het goed te maken. Het houdt toch niet op. Dit speelt al tien jaar. Ik heb enige tijd geleden een foto van een spugende jongen gemaakt en naar de school gestuurd. Ik heb er nooit iets van gehoord. Ik vrees deze winterse periode. Als er sneeuw ligt, maken ze ijsballen. Die gooien dan tegen de ramen. Het is nog niet gebeurd, maar er gaat er straks één door het raam.”

Preventie

De bewoner wil dat burgemeester Frank Backhuijs ingrijpt. ,,Enige tijd geleden heb ik al eens een gesprek gehad met de burgemeester. Dat was een goed gesprek, maar het werd nooit concreet. Hij moet nu maar iets doen. Cameratoezicht of een straatverbod. Dat gaat misschien ver. Hier moet een keer zijn afgelopen. Ik noem het straatterreur.”

Bestuurder Aukje Bergsma betreurt de incidenten. ,,Het is heel vervelend dat bewoners overlast ervaren. Wij hebben de afgelopen tijd juist ingezet op preventie en op het verbeteren van het contact met de bewoners in de wijk. Het aantal incidenten is daardoor afgenomen.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht