De maaltijdbezorger raakte zwaargewond bij een ongeluk op de Amsterdamsestraatweg.
Volledig scherm
De maaltijdbezorger raakte zwaargewond bij een ongeluk op de Amsterdamsestraatweg. © Michiel van Beers

Strafrechtelijk onderzoek gestart na dood jonge maaltijdbezorger

Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het Utrechtse hamburgerrestaurant Burger Me dat een 15-jarige maaltijdbezorger na 19.00 uur eten liet bezorgen. De jongen kwam tijdens zijn dienst om het leven door een verkeersongeluk . 

Volgens een woordvoerder van het OM richt het onderzoek zich op grond van de Wegenverkeerswet vooral op de 21-jarige autobestuurder met wie de maaltijdbezorger in botsing kwam. Omdat een minderjarig slachtoffer om het leven kwam, wordt ook onderzocht of de burgerketen gehandeld heeft in strijd met de Arbeidstijdenwet. 

Het OM en de Inspectie SZW moeten een onderzoek starten wanneer een minderjarige om het leven komt. ,,Als de Arbeidstijdenwet niet in acht is genomen en bewezen kan worden dat het bedrijf opzettelijk heeft gehandeld, kan een geldboete of een gevangenisstraf van zes jaar worden opgelegd’’, aldus een woordvoerder van het OM. ,,Het onderzoek is in gang gezet. Meer is er niet te vertellen op dit moment.’’

Niet toegestaan

Het is wettelijk niet toegestaan om kinderen van 15 jaar na zeven uur ’s avonds te laten werken. Franchiseketen Burger Me zette 9 januari na dit tijdstip de minderjarige Ruiz Meijer in. Hij werd rond 21.00 uur slachtoffer van een verkeersongeluk op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Op zijn bezorgfiets werd hij geschept door een passerende auto. De jongen overleed aan zijn verwondingen. 

Burger Me kon vanavond niet reageren op de mogelijke vervolging die het bedrijf boven het hoofd hangt. De vestiging aan de Amsterdamsestraatweg in de Tweede Daalsebuurt - waar de omgekomen maaltijdbezorger werkte - is in handen van twee Culemborgse zakenpartners/franchisers. Ook aan de Croeselaan is een vestiging. Beide zaken werden in 2016 geopend.

Dat Burger Me kans liep op vervolging kondigde het FNV al eerder aan. De vakbond maakt zich sterk om te voorkomen dat jongeren op te late uren werken. Een woordvoerder wees op mogelijke vermoeidheid die het (bezorg)werk gevaarlijker maken. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht