Volledig scherm
Het stadhuis van IJsselstein © AD

Strafrechter ziet wél omkoping van ambtenaar IJsselstein

Waar de civiele rechter twee jaar geleden geen bewijs zag voor omkoping, is zijn strafrechtcollega er wel van overtuigd dat een voormalig ambtenaar van de gemeente IJsselstein van 2006 tot 2009 steekpenningen heeft gevraagd en aangenomen. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt hem tot een werkstraf van 60 uur.

Twee jaar geleden trachtte de gemeente IJsselstein op de man en enkele partners  1,13 miljoen euro te verhalen. Dat leed schipbreuk. De civiele rechter oordeelde dat niet vast stond dat de ambtenaar is omgekocht. De strafrechter komt nu op onderdelen tot een andere conclusie. De inmiddels 57-jarige man moet daarom niet alleen 60 uur werken, maar ook een bedrag van 18.500 euro aan de staat betalen.

De ambtenaar had bij de gemeente een belangrijke positie bij het sluiten van overeenkomsten met leveranciers van diensten. De 57-jarige man heeft van leveranciers geld gevraagd. Van één leverancier heeft hij ook geld ontvangen in ruil voor opdrachten bij de gemeente. Hij heeft hiermee het vertrouwen in de objectiviteit van de overheid ernstig aangetast. Ook heeft hij het imago van de gemeente IJsselstein en van zijn directe collega’s geschaad.

De gemeente IJsselstein was nog niet in de gelegenheid om te reageren.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht