Volledig scherm
Vlakbij het speelbos Nieuw-Wulven wordt volgend jaar een restaurant gebouwd, met daarbij extra speel- en trimtoestellen. © Koen Laureij

Straks ook koffie en naar het toilet in Houtens bos Nieuw Wulven

Bezoekers van het bos Nieuw Wulven in Houten kunnen hier volgend jaar behalve wandelen en van de natuur genieten ook een restaurant bezoeken voor een kop koffie, iets te eten en een bezoekje aan het toilet.

De gemeenteraad van Houten heeft in ruime meerderheid ingestemd met het plan vlakbij het bestaande speelbos een restaurant te bouwen met daarbij extra speel- en trimtoestellen. Bij dit restaurant wordt een parkeerplaats aangelegd met maximaal honderd plekken.

De grootste moeite heeft de Houtense politiek met de extra afslag van de Rondweg die nodig is om het restaurant bereikbaar te maken voor bezoekers uit de Utrechtse regio. ,,Past dit wel bij fietsstad Houten?’’, zo vroeg Dick Veldkamp (GroenLinks) zich bijvoorbeeld af.

Het antwoord op die vraag komt erop neer - wat een meerderheid inclusief GroenLinks betreft - dat deze afslag een noodzakelijk offer is. Dat moet worden gebracht om het nog jonge bosgebied tussen Houten en Bunnik in trek te maken bij bezoekers uit de wijdere regio.

Amelisweerd

Nieuw Wulven tussen Houten en Bunnik is twintig jaar geleden aangelegd om een alternatief te bieden voor de overvolle bossen van Amelisweerd. Het restaurant moet helpen het aantal bezoekers te verdubbelen van 80.000 nu naar zo’n 160.000 mensen straks per jaar. Bovendien levert de exploitatie ervan zo’n 30 procent van de onderhoudskosten op voor het bosgebied.

De fracties van ITH, SGP en Houten Anders stemden tegen. Zij vrezen dat de natuur teveel geweld wordt aangedaan en dat de rust in het gebied wordt verstoord. Dit zijn zorgen die ook leven bij veel omwonende Houtenaren. Die tekenden vorig jaar nog een online petitie waarin werd opgeroepen een streep te halen door het plan.

Maar de meeste raadsfracties zien in het restaurant juist ‘een kans voor Houten'. Bij het restaurant komt ook ruimte beschikbaar voor vergaderingen en natuureducatie voor de Houtense scholen. Evenementen zijn er straks niet toegestaan. Het restaurant blijft ’s avonds na zonsondergang wel open.

De extra afslag is ingetekend tussen de wijken De Weide en De Velden. De kosten komen voor rekening van de gemeente Houten, de provincie Utrecht en Staatsbosbeheer als beheerder van het bosgebied. Omdat tegen te gaan dat bezoekers uit deze wijken de Rondweg gaan oversteken om het bosgebied in te gaan, wil de gemeente hier hekken of hagen plaatsen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht