Volledig scherm
Manolia (10, links) en vriendinnetje Floor (8) namen vandaag (buiten de poorten van het gesloten strandbad) een duik in de Maarsseveense Plassen. © Marnix Schmidt

Strandbad Maarsseveen wil eerder en later open bij warm weer

Deze week sta je nog voor een gesloten hek, maar vanaf volgend jaar wil het strandbad aan de Maarsseveense Plassen ook bij een onverwacht mooie nazomer gewoon open zijn.

Het kwik reikte vandaag tot 26 graden en morgen is een heerlijke 24 graden voorspeld, maar bij het strandbad in Maarsseveen zit het zwemseizoen er al weer op. Bezoekers die vandaag van het mooie weer dachten te genieten, stonden voor een dicht hek.

Zo ook Reinier Thiadens uit Maarssen. Samen met zijn twee kinderen wilde hij nog even vanaf het strand een duik nemen. ,,Ik dacht echt dat ze nog open zouden zijn”, zegt hij. ,,Jammer dat ze gesloten zijn. Dan zit er niets anders op om maar even verderop een duik te nemen in het water.”

Flexibel

Het betaalde strandbad in Maarsseveen ziet geen kans nog even de deuren te openen, zegt woordvoerder Marc Bosboom van Recreatie Midden Nederland. „We werken met seizoenskrachten. We kunnen ze niet even terugroepen; na het seizoen gaan ze andere dingen doen.”

In het voorjaar was het ook eerder warm dan verwacht. „We gaan er vanuit dat de trend van warme zomers doorzet”, zegt Bosboom. „Daarom willen we voor 2019 onze organisatie flexibeler maken. Als het kan eerder open in het voorjaar en later sluiten in het najaar. Dat moet je wel van tevoren regelen.”

Ook voor de werkzaamheden heeft een flexibelere openingsperiode gevolgen. Bij de voorbereiding van het zwemseizoen komt veel kijken, zoals onderhoud aan het peuterbad en schilderwerkzaamheden.

Volgens het recreatieschap heeft het strandbad het afgelopen seizoen 128.000 bezoekers getrokken. Daarmee gaat 2018 de boeken in als één van de meest succesvolle jaren in het 50 jarig bestaan van het strandbad.

Natuurplas

Alle badgasten die toch graag nog een duik in een natuurplas willen nemen, moeten tot die tijd elders hun heil zoeken. Zij kunnen wel op andere plekken terecht. Recreatie Midden Nederland heeft andere zwemplekken die niet bewaakt zijn, zoals Strijkviertel in Utrecht en De Honswijkerplas bij Tull en ’t Waal. Ook het strand van de Haarrijnseplas is gratis toegankelijk.

Maar uiteraard is er ook bij de Maarsseveense Plassen zelf nog van alles mogelijk. Want je kan natuurlijk ook gewoon een duik nemen buiten de hekken van het strandbad zelf. Op deze warme dag zijn er dan ook tientallen zonaanbidders die op een van de vele ligweiden hun handoekjes hebben uitgerold. Bijvoorbeeld de twee vriendinnen Wendy Verbeek en Manon van Schaik en hun kinderen Floor (8) en Manolia (10). Ook zij stonden voor de dichte deur van het strandbad. ,,Terwijl we nota bene een abonnement hebben”, zegt Verbeek sip. ,,Ik had me zo verheugd op een frietje. En even lekker glijen van de glijbaan.''

Ook dochter Floor had liever bij het strandbad zelf gezwommen. ,,Daar ligt fijn zand. Ik vind de bodem hier toch een beetje viezig. Dus fijn dat het strandbad volgend jaar langer open is.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht