De vrijmarkt in het Julianapark een aantal jaren geleden.
Volledig scherm
De vrijmarkt in het Julianapark een aantal jaren geleden. © Marcel Reijmerink

Streep door Koningsdag in Utrechtse wijk Zuilen, gemeente heeft ‘geen vertrouwen in organisatie’

De kans is groot dat Koningsdag dit jaar niet wordt gevierd in de Utrechtse wijk Zuilen. De gemeente heeft geen vertrouwen meer in de stichting, die het feest jaarlijks organiseert.

Volgens wethouder Klaas Verschuure is de afgelopen maanden veelvuldig contact geweest met de Stichting Gemeenschap Zuilen over Koningsdag. Maar dit heeft er niet toe geleid dat de gemeente een vergunning voor onder meer een vrijmarkt in het Julianapark heeft  afgegeven. ,,Wij hebben geen vertrouwen meer in de organisatie.’’ Waarom dat zo is, vermeldde Verschuure niet.

Ongekend

Verschuure noemde het tijdens het vragenuur van de gemeenteraad ongekend als Koningsdag niet gevierd zou worden in Zuilen. Op vragen van D66 zegde hij toe nieuwe initiatieven vanuit de wijk te ondersteunen. Maar wijkbewoners, die hun schouders eronder willen zetten, moeten wel haast maken.

Het rommelt al langer binnen de Stichting Gemeenschap Zuilen. Vorig jaar november werd de intocht van Sinterklaas in de wijk afgeblazen. Volgens de stichting waren er dreigementen binnengekomen omdat er was gekozen voor roetveegpieten. De gemeente zei destijds dat er nooit een vergunning was  aangevraagd voor een intocht.  

Aangifte

Volgens de fractie van Stadsbelang Utrecht zouden de problemen binnen de Stichting Gemeenschap Zuilen onder meer tot een aangifte bij de politie hebben geleid. Wethouder Verschuure wilde hier niet op ingaan.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht