Volledig scherm
De spoorwegovergang in Den Dolder blijft gevaarlijk door gedrag van voetgangers, fietsers en automobilisten. © Mel Boas

Strengere controle op spoorlopers in Den Dolder

ProRail gaat donderdag op de spoorwegovergang in Den Dolder aandacht vragen voor gevaarlijk gedrag op spoorwegovergangen. De spoorbeheerder doet dit samen met de gemeente Zeist, NS, politie en Veilig Verkeer Nederland.

Het gaat volgens ProRail om een landelijke actie, maar omdat in Den Dolder relatief veel gevaarlijke situaties worden geregistreerd, is voor deze specifieke overgang gekozen. Een jaar geleden overleed op de spoorwegovergang nog een 31-jarige man. De overgang wordt twee keer beveiligd. Beide sporen hebben afzonderlijk spoorbomen. De man zou het spoor zijn overgestoken toen van één spoor de bomen nog gesloten waren.

Daling

Volgens ProRail daalt het aantal spoorlopers, zoals ProRail ze noemt, voor het eerst in vijf jaar. In de eerste helft van dit jaar werden er 1582 incidenten gemeld, tegenover 1724 vorig jaar.

ProRail heeft een applicatie ontwikkeld waarmee aan de hand van historie, weersverwachting en de omgeving kan worden voorspeld waar spoorlopers opduiken. Dat is vaak de spoorwegovergang in Den Dolder. Zeker bij slecht weer is wachten voor gesloten spoorbomen voor sommigen geen pretje en nemen ze het risico het spoor over te steken terwijl de spoorbomen nog gesloten zijn.

Na het startschot donderdag zullen de spoorwegovergangen waar de meeste spoorlopers worden verwacht, nauwlettend in de gaten worden gehouden. Er wordt zowel opvallend als onopvallend gesurveilleerd en gehandhaafd.

  1. Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?

    De maat is vol voor veel Zeistenaren als het gaat om de verkeerschaos in het centrum. Ze demonstreren zaterdag. Ze lopen een tocht door Zeist, die begint bij De Klinker. Ook zal er op een later moment een petitie worden aangeboden aan de gemeente. Aanleiding voor de demonstraties zijn de vele files en omleidingen In het centrum. Een aantal straten zijn afgesloten voor autoverkeer en op meerdere plekken is de rijrichting omgedraaid, waardoor er chaos ontstaan.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht