Volledig scherm
Een windmolen in Houten. © Ricardo Smit

Strijd rond windmolens laait weer op

In plaats van te luwen, dreigt de jarenlange strijd rond de overlast van windmolens in Houten weer op te laaien. Omwonenden zijn woest, dat wethouder Van Liere 'op eigen houtje' heeft besloten een streep onder alle discussies te zetten. In de visie van de wethouder 'zit er niet meer in', en kan het boek daarom dicht.

Bewoners vinden echter dat het onderste nog lang niet uit de kan is gehaald. Zij willen nu op korte termijn een 'bijpraatavond' organiseren voor raadsleden. Zodat deze niet alleen 'eenzijdig' door burgemeester en wethouders worden geïnformeerd over de ontstane situatie, maar ook door de ogen van bewoners naar de slepende kwestie kunnen kijken.

De in winterslaap verkerende stichting Gigawiek in Houten heeft zichzelf dit weekend gewekt. Maurice Bakker, omwonende en actievoerder van het eerste uur, treedt weer op als woordvoerder. Dat doet hij ook namens een tweede bewonersgroep, die van zich doet spreken: Verplaats Die Paal. Deze groep wil dat de windmolen die het dichtst op de Rondweg staat, wordt verplaatst naar de andere kant van de A27.

Wethouder Van Liere kreeg in 2015 de politieke opdracht om het verstoorde vertrouwen van omwonenden te herstellen én een oplossing te zoeken voor de geluidsoverlast die zij ervaren. Hij koos voor gesprekken onder strikte geheimhouding met een groepje bewoners (onder wie ook Bakker) en energiebedrijf Eneco.

Oppositiepartij SGP liet zich dit weekend alvast ontvallen: ,,Vertrouwen van de bevolking lijkt nu verder weg dan ooit. Na 14 (!) maanden moeten wij daarmee constateren, dat nog niet is voldaan aan dit doel.''

Onhaalbare kaart

Quote

Vertrouwen van de bevolking lijkt nu verder weg dan ooit

SGP

Op de rotorbladen van de windmolens komen zogenoemde uilenveren, die zorgen voor geluidsreductie. Eneco denkt ook de bromtoon op te kunnen lossen, die bewoners uit hun slaap houdt. Maar een derde manier om iets tegen de nachtelijke geluidsoverlast te doen, blijkt volgens Van Liere onhaalbare kaart: de molens 's nachts minder laten draaien en overdag juist wat meer, zodat per saldo er genoeg groene stroom wordt geproduceerd. Een kleine groep bewoners aan de Veerwagenweg, die buiten de Houtense Rondweg het dichtst onder de molens wonen, zijn hier mordicus tegen. Zij vrezen dat de nachtrust van een ander hén opzadelt met 'dramatisch veel extra herrie' overdag.

Wethouder en Eneco vinden dat het optimale is bereikt, aangezien bewoners het onderling niet eens zijn over verdergaande plannen. Maurice Bakker: ,,Vanaf hier ga ik doen wat de wethouder heeft nagelaten: alle omwonenden spreken, kijken welke opties mogelijk zijn, en daarna proberen alle omwonenden op één lijn te krijgen.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht