Volledig scherm
© Herman Stover

Stroomkabels Veenendaal mogen eindelijk onder de grond

Het heeft even geduurd, maar Veenendaal kan gaan beginnen aan het ondergronds brengen van de ruim 5 kilometer aan stroomleidingen die over Veenendaalse huizen en bedrijven loopt. De gemeenteraad gaf daarvoor donderdagavond groen licht.

De roep om het ondergronds brengen van de stroomkabels klinkt al zeventien jaar. Mensen die onder de draden wonen, maken zich zorgen over hun gezondheid. De brandweer mag niet zomaar blussen bij brand onder de kabels. Het Platform Hoogspan ijverde er daarom jarenlang voor om de kabels onder de grond te krijgen.

Aanhikken tegen hoge kosten

De politiek wilde wel, maar hikte jarenlang aan tegen de hoge kosten. Die werden aanvankelijk op zo’n 27 miljoen euro becijferd, maar door nieuwe regelgeving kost het de gemeente nu nog maximaal 5,7 miljoen euro. En zoals wethouder Engbert Stroobosscher vorige week zei, kan het bedrag nog lager uitvallen door een financiële bijdrage van de provincie.

,,Haalbaar en betaalbaar”, aldus Tineke Bette van de ChristenUnie, jarenlang een van de meest fervente strijders voor het ondergronds brengen van de kabels, die sinds 1953 over de stad liepen. In 2023 kan de klus volgens Bette geklaard zijn. Nu de raad ja heeft gezegd, kan de aanbesteding beginnen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht