Volledig scherm
© ANP

Studenten opgelet: van huis uit geen toegang meer tot servers van Universiteit Utrecht

Medewerkers en studenten van de Universiteit Utrecht kunnen voorlopig niet op afstand werken. De computerservers zijn tijdelijk alleen nog toegankelijk vanaf de campusterreinen van de universiteit.

De universiteit heeft de maatregel genomen op advies van het Nationaal Cyber Security Centrum. In de zogeheten Citrix-servers zit een beveiligingslek, waardoor hackers de systemen zouden kunnen overnemen. Daarbij kunnen ze toegang krijgen tot bestanden die normaal gesproken beveiligd zijn.

Volgens de universiteit kunnen studenten en medewerkers wél programma’s als Blackboard, Osiris, Office 365 en e-mail op afstand blijven gebruiken.

De gemeente Vijfheerenlanden besloot gisteren al de servers uit te zetten. Zolang de systemen uitgeschakeld zijn, kunnen inwoners niet via de website afspraken maken voor onder meer het aanvragen van paspoorten, rijbewijzen en identiteitsbewijzen. Theater Helsdingen in Vianen is ook aangesloten op het systeem en daardoor kunnen er online geen reserveringen worden gedaan.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht