Volledig scherm
Restaurant Sumo aan de Utrechtse Potterstraat. © Google Streetview

Sumo-restaurants in Utrecht gesloten: gedoe met vergunning en Bibob-onderzoek

Wat is er aan de hand met sushirestaurant Sumo in het centrum van Utrecht? De eigenaar is per direct gestopt met het restaurant en heeft de vergunning ingeleverd bij de gemeente Utrecht. En twee andere restaurants waar de eigenaar aan is verbonden zijn nooit geopend.

De gemeente Utrecht bevestigt bij monde van woordvoerder Jennifer Felix berichtgeving van nieuwssite DUIC over sushirestaurant Sumo aan de Potterstraat. Waarom de exploitant de vergunning heeft ingeleverd is niet duidelijk. ,,Dat zul je toch echt aan de exploitant zelf moeten vragen”, zegt Felix. Restaurant Sumo is al enige weken gesloten en vermeldt op de deuren dat er wordt gewerkt aan een verbouwing. De eigenaar houdt zich telefonisch onbereikbaar.

Afgebouwd

De plotselinge sluiting van Sumo aan de Potterstraat lijkt verband te houden met twee andere restaurants: Sumo Oriental aan de Biltstraat en The Fish Market aan de Schoutenstraat. Hoewel beide restaurants zijn afgebouwd, gingen de deuren nooit open voor het publiek. Dat lijkt te maken te  hebben met een onderzoek naar herkomst van het geld dat in de restaurants wordt geïnvesteerd. De gemeente Utrecht startte een zogenoemd Bibob-onderzoek bij Sumo Oriental. ,,De informatie die in dat onderzoek naar boven is gekomen heeft er toe geleid dat de aangevraagde vergunning door de gemeente is geweigerd”, aldus woordvoerder Felix.

Wat er precies in het gemeentelijk onderzoek is aangetoond wil Felix desgevraagd niet zeggen. Volgens Felix heeft de eigenaar van Sumo Oriental in elk geval bezwaar ingediend tegen de uitkomst. Ook hoe die procedure precies werkt kan Felix vanmiddag niet vertellen. Opvallend is ook dat na de negatieve uitkomst van het Bibob-onderzoek de vergunningaanvraag van The Fish Market door de exploitant is ingetrokken.

In 2014 deed de FIOD een aantal invallen bij Sumo in verband met een strafrechtelijk onderzoek naar vermoedelijke belastingfraude. Sumo is ook actief in andere steden zoals Amsterdam, Den Haag, Tilburg en Groningen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht