Volledig scherm
De Coop in Vianen is één van de supermarkten die al eerder open gaat op de zondag. © William Hoogteyling

Supermarkten in Vianen starten eerder met koopzondag

De drie supermarkten in de winkelcentra Monnikenhof (Coop) en Lijnbaan (AH en Jumbo) in Vianen lopen vooruit op de nieuwe wekelijkse koopzondag en mogen al op zondag 19 mei van 12.00 tot 17.00 uur open.

Bedrijfsleiders Gerrit van Bruchem (Jumbo), Marc Janssens (Coop) en Max en Sander Goossens (AH) zijn hier enorm verheugd over.

Zij stellen in een gezamenlijke schriftelijke verklaring: ‘Door een raadsafspraak tussen de SGP en overige partijen in het college in de voormalige Viaanse gemeenteraad werd de zondagse opening jarenlang geblokkeerd. Nu deze partij geen deel meer uitmaakt van het college van b en w, is er ruimte ontstaan voor de koopzondag. Een aantal ondernemers wil daarom zo snel mogelijk open om de consument deze service te bieden.’

Vrijheid

Vanaf 23 juni is de wekelijkse koopzondag dan ‘gewoon’ en kunnen alle ondernemers in Vianen open wanneer ze willen, dus ook op zondag. De nieuwe regels zijn ingevoerd na een eerdere gemeentelijke enquête. In de kern Vianen werd met overweldigende meerderheid gestemd voor de vrijheid van ondernemers. Zij mogen voortaan zelf bepalen wanneer ze open en dicht zijn. Dit is nog niet in alle kernen van Vijfheerenlanden het geval.

De officiële procedure na de enquête luidt dat de gemeenteraad zich nog over de kwestie moet buigen. Maar de raad heeft nu al kenbaar gemaakt dat voor Vianen de koopzondag zo belangrijk en gewenst is, dat de vijf openstaande zondagen vanuit de oude regeling (12 zondagen maximaal per jaar open), nog opgebruikt mogen worden.

De supermarkteigenaren in Vianen hebben er gezamenlijk voor gekozen om vooralsnog niet open te gaan op christelijke feestdagen, zoals Pasen, Pinksteren en Kerst.

Volgens aftredend centrummanager van Vianen Hans van Kooten zullen vooral grote winkels gebruikmaken van de versnelde loslating van de winkelopeningstijden. „Het zullen vooral de supermarkten en de bouwmarkt zijn die gebruik gaan maken van de nieuwe regeling. Overige winkels in de binnenstad van Vianen weten nog niet precies wat te doen met de openstelling op zondag, maar als ze open willen, dan kan dat.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht