Volledig scherm
Twitterbericht van Daniël Verlaan © Twitter

Systeem dat auto terugvindt in parkeergarage Croeselaan blijkt makkelijk te kraken

De gemeente Utrecht heeft onmiddellijk een servicesysteem offline gehaald waarmee in parkeergarage Croeselaan onder het Jaarbeursplein de geparkeerde auto kon worden teruggevonden.

Het op een android-besturingssysteem draaiende programma blijkt niet beveiligd. Met een simpele veegbeweging op het scherm was de map met alle foto’s van geparkeerde auto’s te openen. De fout werd ontdekt door tech-journalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws, die vervolgens een bericht op Twitter plaatste. Hij meldde dat hij niet meer dan 20 seconden nodig had om in het besturingssysteem te komen.

De parkeergarage maakt gebruik van geavanceerde registratiesystemen, zoals kentekenregistratie. In een van de ruimtes waar de lift en trappen uitkomen, staat een terminal waarop het kenteken van de auto kan worden ingevoerd, waarna het systeem de parkeerlocatie aangeeft. Het is een service van de gemeente Utrecht om de geparkeerde auto makkelijk terug te vinden.

Enkele minuten na het parkeren van de auto maakt het systeem een foto van de auto. Dan wordt ook het kenteken geregistreerd. Op de opgeslagen foto’s waren soms ook mensen te zien.

Gemak

De gemeente Utrecht heeft kentekenparkeren ingevoerd in de parkeergarage vanwege het gemak. Als de bestuurder bij terugkomst de parkeerkosten heeft afgerekend, wordt dat meteen gekoppeld aan het geregistreerde kenteken. Een camera bij het verlaten van de garage ziet direct als er betaald is, waarna de slagboom automatisch opengaat.

Het systeem om de auto terug te vinden in de garage, staat helemaal los van het kentekenparkeren. Woordvoerder Matthijs Keuning van de gemeente laat weten dat het systeem nu is uitgeschakeld. „Er bleek inderdaad een fout in te zitten, waardoor het draaiende programma kon worden afgesloten waardoor je bij de mappen kon waarin dus de foto’s zitten. Derden konden overigens niets veranderen in het programma. We hebben het systeem nu uitgeschakeld en beraden ons of er een andere manier is om de geparkeerde auto terug te vinden.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht