Volledig scherm
Rechtbank Utrecht. © ANP

Taak- en celstraffen geëist tegen krakers landgoed Rijnhuizen

Tegen vijf mensen die eind juli een leegstaand gebouw op landgoed Rijnhuizen in Nieuwegein kraakten, zijn vandaag cel- en taakstraffen geëist. Ook moeten ze wat het Openbaar Ministerie betreft bijna 10.000 euro betalen voor de aangerichte schade.

De krakers gaven toe dat ze het pand wilden kraken, maar ontkenden vanochtend in de rechtbank van Utrecht vernielingen te hebben aangericht in het voormalige laboratoriumgebouw bij kasteel Rijnhuizen aan de Edisonbaan in Nieuwegein. Ze zeggen dat de computers, sloten en beveiliging al kapot waren toen ze het pand binnengingen.

Een beveiliger verklaarde echter dat hij de avond voordat de krakers het pand binnengingen, nog geen onregelmatigheden had geconstateerd. Op zondagochtend 29 juli rondom het tijdstip dat de krakers in het pand zaten, ging het alarm af. Even later ging dat weer uit.

Alarm doorgeknipt

Toen de politie op de inbraakmelding af kwam, zaten er vijf krakers in het pand. De sloten waren dichtgestopt met klei, de kabels van het alarm waren doorgeknipt en er waren computers vernield. Buiten stonden drie woordvoerders van de krakers om de politie op te vangen en overleg te plegen. Zij werden net als de krakers echter meteen gearresteerd.

Het Openbaar Ministerie vond het echter zonneklaar dat de krakers verantwoordelijk zijn voor de vernielingen. Een van de krakers had lijm, een boormachine, cilindersloten en een mes bij zich. ,,Dat was om het pand in te richten als huis’’, verklaarde de 30-jarige Poolse kraker.

Tegen hem en tegen drie onbekende krakers die weigerden hun naam op te geven en ook niet bij de rechtszaak aanwezig waren, werd een week celstraf geëist. Tegen een vrouwelijke Duitse kraker (32) werd twee dagen cel en een werkstraf van veertig uur geëist.

Vrijgesproken

De drie woordvoerders werden vrijgesproken. Zij hadden niet aan de kraak meegedaan, oordeelde het Openbaar Ministerie. De krakers wilden het pand bezetten omdat het sinds 2016 leegstaat. Onderzoeksinstituut FOM, dat op het terrein zat, verhuisde toen naar Eindhoven. Een projectontwikkelaar kocht de leegstaande panden op het terrein op, met de bedoeling ze te slopen en er woningen te bouwen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht