Volledig scherm
De gesneuvelde busruit in Utrecht. © Twitter

Taakstraf geëist tegen 15-jarige voor autobranden en ingooien ruit lijnbus

Tegen een 15-jarige inwoner van De Meern is vandaag een taakstraf van 150 uur geëist voor betrokkenheid bij het in brand steken van auto’s en bekogelen van een bus. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, wacht hem een verplichte behandeling om weer op het rechte pad te komen.

Het OM eiste daarnaast een half jaar voorwaardelijke jeugddetentie tegen de jongen, die samen met een leeftijdgenoot uit Nieuwegein en een 20-jarige vrouwelijke medeverdachte zou hebben huisgehouden in Utrecht en Nieuwegein. Tegen de jongen uit De Meern is ‘een reeks bijzondere voorwaarden’ geëist, waarvan de belangrijkste een behandeling is. 

Verhoren

Het drietal was volgens het Openbaar Ministerie eerst eind november betrokken bij twee autobranden in Utrecht-Zuid. Om de dagen daarna verspreid over Nieuwegein nog eens dertien auto’s in brand te steken. Tijdens hun verhoren bij de politie bekenden ze ook het ingooien van een ruit van een passerende stadsbus op de Dichtersbaan, ter hoogte van skatepark De Yard. Dat gebeurde op 4 november. Een gegooide steen raakte twee buspassagiers, die niet gewond raakten.

Verder bekenden de verdachten het vernielen van een ruit van een woning aan de Da Costakade, drie weken nadat de bus was bekogeld. 

Taakstraf

Vorige week werd al 100 uur taakstraf geëist tegen een 15-jarige Nieuwegeiner, net als vier maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke PIJ-maatregel (jeugd-tbs). Uitspraak in de zaak tegen de twee 15-jarigen volgt 26 april. 

De zaak tegen een 20-jarige vrouw die in jeugddetentie zit, werd vorige week uitgesteld om een persoonlijkheidsonderzoek te kunnen verrichten. Voor haar dreigt een gedragsbeïnvloedende maatregel die is gericht op heropvoeding. Deze maatregel is intensief en niet vrijblijvend en bestaat uit verschillende trainingen en behandelingen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht