Volledig scherm
Een groepje motorrijders maakte zaterdag een protestrit op de Lekdijk tussen Lopik en Schoonhoven. © Koen Laureij

Tegenstanders stelen verbodsborden motorrijders, maar Lopik blijft nieuwe plaatsen

De gemeente Lopik zal borden ‘verboden voor motoren in het weekeinde’ blijven plaatsen, ook al halen tegenstanders deze weg. „De gemeenschap draait op voor de kosten. Degenen die de borden stelen moeten zich dat goed realiseren”, zegt wethouder Gerrit Spelt.

De schadepost loopt fors op, aldus Spelt. „Van de diefstal is aangifte gedaan en de politie zit er bovenop. Diefstal blijft gewoon een strafbaar feit en daar zal de politie zeker werk van maken.” Een groepje motorrijders maakte zaterdag een protestrit op de Lekdijk tussen Lopik en Schoonhoven. De bordjes waren toen al gestolen.

Lopik wil doorzetten met het verbod voor motoren op de Lekdijk West tussen de Zijdeweg-Zuid en Schoonhoven in de weekends van 1 maart tot 1 oktober. Dat ondanks dat de verkeerspolitie heeft laten weten niet actief te handhaven. 

De gemeente wacht de uitkomst van de rechtszaak af die de Motorrijders Actie Groep (MAG) heeft aangespannen tegen de gemeente Lingewaard, die ook een verbod heeft ingesteld. „Die uitspraak zal duidelijkheid geven voor iedereen”, zegt Spelt. „Als tegen Lopik ook een rechtszaak wordt aangespannen, zullen wij het ook zeker op een uitspraak laten aankomen. Voor de inwoners is het zaak dat wij er nu alles aan doen om duidelijk te krijgen of dit een haalbare oplossing is.”

Klagende inwoners

Quote

Het kan niet dat een besluit wordt terugge­draaid wegens vandalisme

Gerrit Spelt

De wethouder benadrukt nog eens dat de gemeente niet per definitie zo’n verbod wil: „We komen hiermee onze inwoners tegemoet die al jarenlang klagen over de motorrijders op de Lekdijk. De uitslag van onze enquête was volstrekt duidelijk. Tachtig procent van de bewoners is voorstander van het verbod. Niemand is ermee gediend als we nu weer terugkrabbelen. Het kan niet zo zijn dat een besluit wordt teruggedraaid wegens vandalisme. Je kan het ergens niet mee eens zijn, maar dan is borden stelen niet de manier.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht