Volledig scherm
Snelweg A27 doorkruist Amelisweerd. Hier moet de weg breder worden om een eind te maken aan de dagelijkse files. © ANP

Tegenstanders van verbreding A27 houden vandaag fietsdemonstratie vanaf Domplein

Tegenstanders van verbreding van snelweg A27 door Amelisweerd houden vandaag een fietsdemonstratie door de stad. Om 11.00 uur vertrekt het gezelschap vanaf het Domplein. De demonstratie is onderdeel van de Dag Weg Dag, waarmee aandacht gevraagd wordt voor de gevolgen van de verbreding.

De demonstranten zijn tegen de verbreding van de snelweg waar dagelijks lange files staan omdat dit ten koste van veel natuur gaat en in hun ogen geen echte oplossing biedt voor het mobiliteitsprobleem. 

De Partij van de Arbeid dient morgen in provinciale staten een motie in die oproept af te zien van de verbreding en de 1,2 miljard die met het project gemoeid is te investeren in de Noordelijke Randweg langs Overvecht. Die wordt ook verbreed, maar er is niet voldoende geld om tunnels aan te leggen die de woonwijk vrijwaren van verkeerslawaai.

Extra rijstroken

De verbreding van de A27 is onderdeel van de aanpak van de Ring Utrecht. In het project gaan de knooppunten Rijnsweerd en Lunetten op de schop, komen er gescheiden rijbanen voor doorgaand en regionaal verkeer. Ook de A12 krijgt een extra rijstrook. 

Voor het project moeten opnieuw duizenden bomen wijken, net als in de jaren tachtig toen de snelweg door Amelisweerd werd aangelegd. De demonstranten hekelen dat daarbij ook bomen sneuvelen die destijds juist zijn geplant als compensatie voor de kaalslag in het bos.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht