Volledig scherm
Coördinator Hans van Dijk voor de kerk in Houten. © William Hoogteyling

'Tepe-kerk' in Houten is weer bijna zo goed als nieuw

Een groot deel van de restauratie van de toren van de rooms-katholieke kerk Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming in Houten wordt deze week afgerond. De kroon op het werk volgt op 31 augustus. 

De kerk aan de Loerikseweg is bijna klaar. Slotstuk volgt op 31 augustus: dan plaatst pastoor Fred Hogenelst eigenhandig de haan en het kruis terug op de toren. 

Aanvankelijk was alleen onderhoud gepland aan de toren. Die stamt net als de rest van de kerk uit 1885 en is ontworpen door Alfred Tepe. Tepe is onder meer verantwoordelijk voor het ontwerp van de Sint-Nicolaasbasiliek in IJsselstein. 

Gebreken

Hans van Dijk, die de werkzaamheden coördineerde en samen met Hennie Peek de bouwcommissie vormde: "In 2011 hebben we van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed subsidie gekregen voor onderhoud en herstel van kleine gebreken aan het kerkgebouw en de kerktoren. Bij een bouwkundig onderzoek eind 2015 bleek dat de gebreken veel ernstiger waren. Zo was er onder meer ernstige scheurvorming veroorzaakt door roestende verankeringen bij de balustrade. Dat betekende een risico op loszittende en bij storm zelfs naar beneden vallende stenen."

De parochie Paus Johannnes XXIII, waaronder nog zeven kerken in de regio vallen, besloot daarom tot een restauratie. Omdat die veel duurder zou zijn dan alleen onderhoud, werd een beroep gedaan op de provincie. Van Dijk: "In februari werd de subsidie toegekend, waarna we direct zijn we begonnen met de werkzaamheden." 

Haan

Een complicerende factor daarbij was dat de toren in het midden van de kerk staat. Van Dijk: "Dat betekent dat de steigers niet vanaf de grond konden worden geplaatst, maar dat op en rond het dak een complete stellage moest worden gebouwd." Bij de restauratie is al het voegwerk vernieuwd, het aangetaste metselwerk is deels vervangen en de scheurvorming is gerepareerd. Verder zijn de klepels en ophanging van de drie luidklokken vernieuwd, er zijn vier glas in lood-vensters hersteld en de slechte galmluiken zijn vernieuwd.

 Aanvankelijk was het de bedoeling om het kruis en de haan op de toren alleen ter plaatse bij te werken. Van Dijk: "Monumentenwacht Utrecht gaf echter aan dat in dat geval na vijf jaar opnieuw onderhoud nodig zal zijn. We hebben toen besloten om het eraf te halen en het door een gespecialiseerd restauratiebedrijf te laten opknappen." 

Pastoor Fred Hogenelst heeft al aangegeven op 31 augustus graag eigenhandig de haan en het kruis terug te willen plaatsen. Op 20 juni deed hij dat ook al bij een andere kerk in zijn parochie, de Barbarakerk in Bunnik.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht