Volledig scherm
De rechtbank Midden-Nederland in Utrecht. © ANP

Terminale Jehova’s getuige Nathan J. (52) negen maanden de cel in voor misbruik dochters

Nathan J. (52) uit Nieuwegein moet terug de cel in vanwege jarenlang misbruik van zijn dochters. De rechtbank veroordeelt de Jehova’s getuige tot driekwart jaar gevangenisstraf, nadat een van zijn dochters jaren na het misbruik aangifte deed.

De vader geeft het misbruik van zijn twee dochters in de periode dat zij tussen de 10 en 14 jaar oud waren toe. Toen de ene dochter uiteindelijk begon te gillen en zich hele nachten opsloot op de wc als haar vader te dichtbij kwam, verplaatste het misbruik zich naar de andere dochter, die geen aangifte deed. 

De verdachte verklaarde twee weken geleden tijdens de rechtszaak: ,,Voor mij was het helemaal geen misbruik in die tijd, ik stopte het weg. Zelfs toen ik in 2009 ouderling werd, gaf ik als antwoord op een vraag dat ik niemand misbruikt had. Pas toen iemand mij vroeg of ik aan een borst van mijn dochter had gezeten, heb ik gezegd dat dat zo was.’’ Toen kwam de zaak aan het rollen.

Aangifte

Quote

Beseft hij wel dat hij mijn leven heeft verwoest? Ik heb een litteken dat nooit meer zal verdwijnen

Dochter van verdachte

In eerste instantie werd de zaak binnen de Jehova’s gemeenschap ‘opgelost’ door gesprekken met de familie. Maar de dochter deed alsnog officieel aangifte bij de politie van het misbruik rond 2008, nadat ze in 2015 trouwde en het contact met haar ouders verbrak.

,,Toen ik in 2010 alle moed had verzameld om het aan mijn moeder te vertellen, koos zij de kant van Nathan. Mijn vader was boos’’, verklaarde zij op zitting. Het gezin is uit elkaar gevallen. ,,Beseft hij wel dat hij mijn leven heeft verwoest? Ik heb een litteken dat nooit meer zal verdwijnen.’’

Haar vader likte niet alleen aan de borsten van zijn dochter, hij zat ook aan haar vagina. Voor seksueel binnendringen zag de rechtbank door zijn ontkenning onvoldoende bewijs. De rechtbank benadrukte de angst die de minderjarige dochter heeft gevoeld, waar ze in haar huidige relatie nog altijd last van heeft. ,,Ze had veilig moeten zijn in haar eigen huis. Haar vader heeft het fysieke en psychische geweld dat hij haar aandeed ondergeschikt gemaakt aan zijn eigen behoeftes.’’ 

Taakstraf

Een taakstraf zoals de advocaat twee weken geleden bepleitte, vindt de rechtbank onvoldoende recht doen aan de feiten. ,,Daar doet het gegeven dat de verdachte lymfklierkanker heeft niets aan af.’’ Wel vond de rechtbank de wettelijke termijn overschreden, waardoor een maand minder cel werd opgelegd dan beoogd en Nathan J. negen maanden de cel in moet.  

Vanwege de uitgezaaide kanker heeft de man volgens zijn arts nog maximaal een jaar te leven. Hij is uitgesloten door de ouderlingen van de geloofsgemeenschap en heeft alleen nog contact met zijn vrouw, die als enige bij de uitspraak aanwezig was vandaag. Zijn verzoek tot herstel in de geloofsgemeenschap wordt niet in behandeling genomen. De officier van justitie eiste twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De verdachte typeerde dat als zijn doodvonnis.

De veroordeling van J. is de eerste sinds het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar misbruik binnen de gemeenschap van Jehova’s. Dat onderzoek loopt sinds vorig jaar. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht