Volledig scherm
Dauphine Mulder. © Riccardo Smit

Terug naar de jaren '50 in Zeist, met tekeningen en animaties van winkels

Weet  je nog vroeger bij Schoenenwinkel Hanselaar in Zeist? Daar mocht je niet zelf je schoenen pakken om te passen, maar kwam er een medewerker met verschillende dozen van schoenen in jouw maat... 

Volledig scherm
Tekening van schoenwinkel Hanselaar in Zeist in de jaren 50. © Dauphine Mulder

Dit tafereel zal ongetwijfeld een beeld oproepen bij veel oudere Zeistenaren, maar een daadwerkelijke foto of beeld van deze winkel ontbreekt. Daarom heeft  de Zeistse studente Dauphine Mulder (21) als afstudeerproject gedetailleerde tekeningen gemaakt van vijf winkels die vroeger aan de Voorheuvel in Zeist zaten. 

Dauphine, vierdejaars aan de kunstacademie HKU in Utrecht, heeft de tekeningen gemaakt op basis van verhalen van oudere Zeistenaren. Van de illustraties heeft ze animaties gemaakt, die samen één grote rondleiding vormen door de winkels in de jaren 50.  ,,Vaak vragen mensen aan mij of ik van reizen hou. Maar er is nog zoveel te ontdekken in kleine dorpjes. Ik ontdekte dat ik helemaal niet veel wist over mijn eigen dorp, terwijl ik hier al mijn hele leven woon.”

Schoensmeer

Via haar opa en oma, de gemeente en facebookgroepen kwam ze in contact met mensen, die haar gedetailleerd konden vertellen hoe de winkels eruitzagen en wat zich daar afspeelde, zoals van Schoenenwinkel Hanselaar. Die zat op de plek waar nu Pizzeria Monterosso zit. ,,Links stond de toonbank met daarboven plankjes met schoensmeer. Rechts stonden kasten met schoenendozen. Hier staat een krukje voor de medewerker om de schoenen aan te doen.”

Binnen de prachtige illustraties, spelen zich verhalen af. Dat laat ze middels animaties zien. ,,Je kon niet zomaar schoenen pakken om te passen. Een medewerker pakte dozen van schoenen in jouw maat. Je hoopte dat je heel veel dozen kreeg, want dan had je veel keuze. Verder was er een stenen laars op de toonbank, gevuld met snoepgoed. Kinderen vonden het leuk om mee naar de winkel te gaan, want dan kreeg je een snoepje.”

Volledig scherm
De Kijkgrijp in de jaren 50. © Dauphine Mulder

De andere winkels die Dauphine geïllustreerd heeft, zijn Van Logchem bibliotheek en Toko Djempol, die samen in één pand zaten, op de plek waar nu Karo Stoffen zit; de Kijkgrijp, de eerste supermarkt in Zeist (nu Basic Fit), en Drogisterij Mens, (nu Vismeester Frank, bij de huidige bibliotheek).

Per winkel heeft ze drie animaties gemaakt. Ofwel drie verhalen. ,,Het zou leuk zijn als we ze op een website kunnen plaatsen, met een plattegrond van de winkels. Als je dan op een winkel klikt, start de tour. Als mensen enthousiast zijn, wil ik het op deze wijze interactief maken.”

Op 21 juni moet Dauphine examen doen. Vanaf 28 juni is er een expositie van haar werk op de HKU. Deze expositie is door iedereen te bezoeken.

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Vanavond staat de Californische band The Growlers in Ronda in TivoliVredenburg. Hun muziek wordt niet voor niets beach goth genoemd: de band mixt surf, garagerock, pop en psychedelica. Dit jaar bracht The Growlers het nieuwe studioalbum Natural Affair uit, waarop de band zich meer laat inspireren door energieke new wave funk en dansbare disco. De zaal opent om 19.00 uur, de band speelt de eerste klanken om 19.45 uur. Tickets zijn 23,35 euro en zijn hier te bestellen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht