Volledig scherm
De boten op het oude Zandpad zijn inmiddels verkocht. Deze foto is gemaakt tijdens bezichtigingen, toen de boten al leeg stonden. © ANP

Terugkeer raamprostitutie Utrecht verder weg dan ooit

De komst van prostitutiezone het  Nieuwe Zandpad lijkt verder weg dan ooit. Nadat eind april een mogelijke exploitant afhaakte heeft zich nu opnieuw een partij teruggetrokken. Deze partij is bang voor de mogelijke risico’s van de uitkomsten van het Bibob-onderzoek. Op dit moment is er niemand die de nieuwe prostitutiezone wil bouwen en exploiteren.

Beide investeerders wilden samen in totaal 128 werkruimtes realiseren, waarvan zes voor zzp’ers. Het bestemmingsplan biedt plaats aan 162 ramen. Met een Bibob-onderzoek wil de gemeente uitsluiten dat bedrijven crimineel geld gebruiken voor hun bedrijfsvoering. ,,De partij vindt bij nader inzien het risico te groot dat zij, als het Nieuwe Zandpad in bedrijf is, op basis van de Bibob-clausule de huurovereenkomst met een of meer exploitanten tussentijds moet beëindigen, en dat het Nieuwe Zandpad dan geheel of gedeeltelijk wordt gesloten”, schrijft burgemeester Van Zanen in een brief aan de gemeenteraad.

De gemeente Utrecht gaat nu met bedrijven praten die mogelijk alsnog interesse hebben in de ontwikkeling van de prostitutiezone. Deze bedrijven hebben zich niet ingeschreven voor de zogeheten tenderprocedure van de gemeente, maar zijn mogelijk wel nog geïnteresseerd. Deze maand moeten er nog ‘oriënterende gesprekken’ plaatsvinden.

Tik op de vingers

Naast deze problemen heeft het stadsbestuur ook nog een tik op de vingers gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De gemeente Utrecht heeft in haar regels opgenomen dat sekswerkers zich verplicht moeten registreren bij de gemeente. Sekswerkers moeten daarin een aantal gegevens met de gemeente delen, maar de AP geeft daar geen toestemming voor. Burgemeester Van Zanen schrijft in zijn brief aan de gemeenteraad tegen die beslissing in beroep te gaan. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht